Partidul Ecologist Român

„O clipă nu a fost atentă natura și a zămislit omul; o clipă să nu fie atent omul, și natura iși repară greșeala”

voltaire

Revolta bucurestenilor in legatura cu actiunea de dezinsectie din parcurile bucurestene

Revolta bucurestenilor de saptamana trecuta in legatura cu actiunea de dezinsectie din parcurile bucurestene este indreptatita. Dincolo de legi si regulamente, dezinsectia s-a facut in timpul zilei, cand copii erau in parc, ceea ce este inadmisibil, iar substantele folosite au ucis si alte insecte nedunatoare, cum ar fi albinele. Ca efect general, credem că vor avea de suferit ecosistemele si asa fragile, din zona parcurilor Micului Paris.

Substanțe sunt o multitudine. Problema este cum le folosești și mai ales când. Parcurile sunt facute pentru oameni deci, toti cei care le frecventeaza trebuie sa fie insiguranta. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa eliminam toate vietuitoarele specifice vegetatiei de parc sau sa trimitem personal nespecializat. Spațiile verzi din zonele de intravilan trebuie supuse dezinsecției și deratizării permanent cu substanțe care au o toxicitate adecvată pentru a nu distruge toată fauna din zonă.

Iata cateva idei despre procesul de dezinsectie:

1. Dezinsecția pentru combaterea țânțarilor trebuie făcută periodic și începe din perioada de preînflorire a plantelor, cu substanțe chimice specifice, care distrug larvele sau ouăle.
2. Procedurile se fac în zonele cu lacuri sau cu ochiuri de apă numai în zona de uscat a terenului la înălțimea de max 1 m de la sol și nu aerian din avion. Exista substante care se folosesc special pentru tantari.
3. Alte proceduri se fac în funcție de stadiul de dezvoltare al țânțarilor tot de la nivelul solului în zonele spațiilor verzi, apoi se repetă până la dispariția totală a lor, de preferință în perioada de înserat. Exista substantei cu grade de toxicitate diferențiate în funcție de ce tip de insecte, păsări etc. sunt în zonă.
4. Dacă au apărut căpușele se alege o substanță chimică care distruge concomitent și țânțarii.
5. Pentru zonele cu construcții din intravilan se folosesc la combaterea țânțarilor soluții cu toxicitate mai mare, iar operația se cuplează și cu deratizarea.

Se pare că firma care a făcut dezinsecția în Sectorul 1/ Bucuresti a vrut să facă economie la bani sau nu are un specialist atestat în probleme de dezinsecții urbane. Probabil că s-au speriat de apariția căpușelor și au folosit substanțe cu toxicitate foarte mare.

Procedura este bine reglementată prin lege și probabil, parțial au și respectat-o. Partial, punandu-ne copii in pericol.