Partidul Ecologist Român

„O clipă nu a fost atentă natura și a zămislit omul; o clipă să nu fie atent omul, și natura iși repară greșeala”

voltaire

ANAF-ul este un mic Gestapo!

Deși reprezentanții ANAF cunosc, cel mult, legea lor de funcționare, au pretenția ca oamenii de afacere români să fie la curent cu legislația din toate domeniile: fiscal, juridic, mediu, muncă etc. Toți contribuabilii trebuie să fie niște „juriști ambulanți”.

Având convingerea că rolul statului este să-i servească pe cetățeni, nu să-i hărțuiască și să-i biciuiască, am depus în Parlament un proiect de lege de modificare a Codului fiscal, prin care vreau să forțez ANAF să nu intre cu bocancii în afacerile românilor.

Inspectorii fiscali vin în control și îți dau două, trei zile să intri în legalitate. Codul fiscal prevede că documentele trebuie prezentate „într-un termen rezonabil”. Asta poate să însemne o oră sau dacă inspectorul este într-o pasă bună, s-a înțeles bine cu soția, poate fi o zi.

Am modificat patru articole, pentru a impune ca acest termen să fie de 30 de zile. Așa am înțeles eu să-i protejez pe români, reglementând și minimalizând asaltul statului asupra lor. De altfel, consider că aceasta ar trebui să fie filosofia oricărei guvernări și, cu siguranță, aceasta va fi filosofia mea dacă voi ajunge prim-ministru: statul și administrația servesc cetățeanul!

Și nu este doar o filosofie este un crez puternic. Împreună cu colegii din Partidul Ecologist Român mi-am asumat să protejez România. Ne dorim o Românie puternică, o Românie pe picioarele ei, care să nu stea cu mâna întinsă la Comisia Europeană, la FMI, la ruși. O țară care nu poate fi cumpărată.

Ca acest lucru să fie posibil, ca România să fie stabilă din punct de vedere economic și să atingă un grad înalt de dezvoltare, trebuie să protejăm clasa de mijloc și, în acealași timp, să-i protejăm pe oamenii de afaceri români.

Dacă oamenii de afaceri, mă refer aici la cei care muncesc, nu la miliardarii de carton care au dat tunuri cu statul,  și sectorul de servicii românesc sunt puternice nu ne poate dărâma nimeni. Nu ne poate cumpăra nimeni. Nu ne cumpără nici rușii, nici francezii.

Din păcate, de la Revoluție încoace s-a creat acest mit al investitorului străin care vine să ne salveze. Asta în timp ce românii, care au pus pe picioare o afacere, au creat locuri de muncă, au plătit taxe și impozite, au fost considerați o vacă de muls.

Asta a fost filosofia guvernelor de până acum: noi luăm șpagă de la investitorii străini ca să le dăm afaceri la cheie pe bani puțini și pentru campania electorală luăm bani de la segmentul român de afaceri ca să-i omenim pe cei care stau la birt și trăiesc din ajutoare sociale. Pentru ca premierii care au trecut pe la Palatul Victoria în ultimii 16 ani să aibă bani pentru pomeni și investiții făcute pe șpagă, instituțiile de control ale statului au fost transformate în zapcii.

Dacă pentru greșelile cetățeanului Statul și-a făcut tot felul de mecanisme de forță, pentru haiduciile instituțiilor sale există prea puține mecanisme de autocenzură. Și cunoaștem destule cazuri de funcționari cu apucături de zapcii, de instituții cu tendințe gestapoviste. Rămâne, așadar, în sarcina legiuitorului să nu lase loc de dispută între părți.

Pentru a proteja cetățeanul de abuzul de putere al acestor instituții de control se impune ca textul legii să fie la fel de limpede ca apa unui izvor, la fel de precis ca mecanismul unui ceas.

Vicepreședinte PER, senator Cristian Bodea