Partidul Ecologist Român

„O clipă nu a fost atentă natura și a zămislit omul; o clipă să nu fie atent omul, și natura iși repară greșeala”

voltaire

ASIGURAREA SILVICĂ – un instrument eficient de educare, prevenire și protejare atât a fondului silvic, cât și a mediului înconjurător

Garda Forestieră,  Radarul Pădurilor, Inspectorul Pădurii au apărut ca răspuns la agresivitatea cu care mafia lemnului a distrus pădurile din România. Înființate la presiunea celor care și-au făcut un crez din salvarea pădurilor, aceste instrumente s-au dovedit slabe, ca să nu spunem chiar ineficiente. Și asta pentru că legiuitorul, indiferent de culoarea lui politică, a făcut doar un exercițiu de imagine, fără să fie cu adevărat interesat  de combaterea fenomenului distructiv al defrișărilor.

Cu cât avem mai multe instituții de control și cu cât se reglementează, în mod haotic, mai mult, cu atât constatăm că drujbele pun la pământ noi și noi hectare de păduri virgine, intrând chiar și în ariile protejate.

Din dorința de a oferi un sistem eficient de protecție și dezvoltare a fondului silvic în România și, mai ales, de a genera o protecție reală a mediului înconjurător, Partidul Ecologist Român, în colaborare cu Asociația Profesioniștilor în Protecția Mediului Înconjurător, propune introducerea unui instrument deosebit de eficient, respectiv ASIGURĂREA SILVICĂ.

–                    Această asigurare va fi obligatorie și va reprezenta 1% din valoarea masei lemnoase care ar trebui să se regăsească pe un hectar silvic/forestier, conform datelor actuale existente din Cadastrul forestier

 

–                    Asigurarea se încheie între deținătorul de teren forestier, cu orice fel de titlu (proprietar/administrator privat sau de stat, inclusiv Romsilva), și Administrația Fondului de Mediu.

 

–                    Bani colectați vor fi folosiți atât pentru realizarea infrastructurii de monitorizare eficientă și în timp real a fondului forestier, cât mai ales pentru programele de reîmpădurire, fără a pune astfel niciun fel de presiune pe bugetul de stat.

 

–                     Deținătorii de terenuri cu fond forestier  care vor întreține și vor exploata acest fond în mod sustenabil vor beneficia, după doi ani, de reducerea cu 50% a valorii poliței de asigurare.

 

–                    Deținătorilor de terenuri cu fond forestier care vor încălca normele de întreținere și exploatare stabilite prin actele de reglementare li se va majora polița de asigurare de 50 de ori. În cazul unor abateri repetate, Autoritatea competentă din Ministerul Mediului va putea merge până la confiscarea fondului forestier pe care s-a constat încălcarea normelor de întreținere și/sau exploatare.

Aceasta ar fi o schiță a viitorului proiect legislativ pe care Partidul Ecologist Român își propune să-l promoveze ca pe un real sistem modern și eficient de educare, prevenire și protejare a fondului silvic și a mediului înconjurător.

Considerăm că Asigurarea Silvică nu este doar un instrument financiar, ci constituie o ASIGURARE de viață în sistem durabil atât pentru generațiile prezente, cât mai ales pentru generațiile viitoare.