Partidul Ecologist Român

„O clipă nu a fost atentă natura și a zămislit omul; o clipă să nu fie atent omul, și natura iși repară greșeala”

voltaire

BUNĂSTAREA ȘI PROSPERITATEA ROMÂNIEI TREBUIE ȘI POATE SĂ VINĂ DIN MEDIUL RURAL

Este foarte greu de inteles ce politici anti românești au fost promovate de toți guvernanții și partidele politice, care ne anunță zilnic că nu avem resursele financiare necesare dezvoltării normale a sectoarelor vitale ale României. Cum se explică că toți marii analiști politici externi ne spun de mai bine de un sfert de veac că România poate hrănii lejer 80 sau 100 de milioane de oameni ? Cred că ceva nu este în regulă cu politicile promovate în domeniul agricol în România în ultimii 27 de ani. Ne confruntăm fie cu un analfabetism major în managementul politic, fie cu un act grosolan de trădare al interesului național promovat de către toți care se autointituleză, dar fără nici o justificare faptică, drept politicieni sau demnitari.

Este foarte clar că la conducerea acestui stat, cât mai ales pe la Ministerul Agriculturii s-au perindat numai oameni lipsiți de viziune și mai ales de o educație politică adecvată, cât mai ales de bun-simț patriotic, politicieni care și astăzi se bat cu cărămida în piept că ei au făcut și au dres, dar faptele sunt cele descrise, adică nu producem nici pentru necesarul nostru minim de hrană, iar mediul rural este într-un declin alarmant, bolnav cronic de sărăcie și neputință.

Va propun spre analiza un proiect care vizează un mic segment din agricultura românească, respectiv cultura legumelor în sistem natural, dar practicată numai în incintele gospodăriilor țărănești. Astfel, dacă s-ar trece la amenajarea de solarii multifuncționale de mică capacitate (maxim 500 mp fiecare) care ar putea acoperi o suprafață de circa 2.000 mp din grădina unei gospodării țărănești și dacă în aceste solarii se va cultiva numai în sistem natural tot soiul de legume necesare în alimentația noastră curentă, iată cam ce se poate realiza la nivelul unei singure gospodării:

1. o producție anuală de minim 50.000 kg de legume crescute numai în sistem natural, producție care ar asigura îndestulător tot necesarul de legume al unei familii extinse din cadrul unei gospodării țărănești care astăzi suferă acut de foamete, dar care ar mai putea disponibiliza pentru piață, peste 40.000 kg de legume.

2. venitul minim lunar realizat de o gospodărie țărănească numai din această activitate va fi de peste 5.100 Lei/lună, sau 1.150 Euro/lună, această sumă de bani putând contribui la declanșarea aducerii prosperității în mediul rural și al combaterii sărăciei acute în care trăiesc astăzi numeroase familii de țărani. Prin extrapolarea datelor din acest proiect la nivelul unui sat, dar mai ales la nivelul întregii țării, iată cam pe ce se pot baza guvernanții la întocmirea viitoarelor bugete naționale:

3. numai din colectarea valorii T.V.A.-ului rezultat din fiscalizarea producției de legume, care va fi anual vărsată de către toate asociațiile legumicole sătești din România la bugetul de stat, se poate depăși asigurarea unei sume de peste cinci miliarde lei/an, sau peste un miliard Euro/an.

4. prin eliminarea unei bune părți a ajutoarelor sociale acordate de stat populației din mediul rural care urmează a se încadra cu carte de muncă în noile activități, se pot face economii la bugetul de stat de peste 4,62 miliarde lei/an, sau 1,03 miliarde de Euro/an, valori la care dacă se adaugă și aportul din T.V.A.-ul care este vărsat anual la sat, rezultă că numai din aceste două componente România poate beneficia de un aport financiar suplimentar la buget de peste 9,33 miliarde lei/an, sau 2,07 miliarde Euro/an, bani pe care îi poate utiliza prioritar atât în creșterea salariilor și a pensiilor, cât și în diferite investiții de interes național etc.

În realitate, numai prin promovarea acestui proiect de realizare a micro fermelor legumicole în gospodăriile țărănești se mai pot dezvolta și alte multiple activități colaterale, care ar putea dubla veniturile încasate de stat la bugetul național până la valori pornind de la 5 miliarde până la 10 miliarde de Euro/an.

Prof. Dr. Univ. Mircea Vintilescu
Vicepreședinte PER