Partidul Ecologist Român

„O clipă nu a fost atentă natura și a zămislit omul; o clipă să nu fie atent omul, și natura iși repară greșeala”

voltaire

Câte generații de sacrificiu va mai avea România?

Generația care trăia cu cheia de gât s-a transformat, după Revoluția din decembrie 1989, în generația de sacrificiu.  Problema este că de 26 de ani am rămas la același stadiu, generație după generație.

În prezent, 18.000 de tineri, sub 25 de ani, sunt șomeri. Vin tare din urmă și cei aproximativ 50.000 de liceeni care nu au luat bacalaureatul. Legislația în domeniul tineretului este depășită, ca să nu spunem proastă de-a dreptul. Nu răspunde nevoilor tinerilor, nu este corelată cu obiectivele europene, nu rezolvă problema inechităților sociale. Iar statistica la zi arată în felul următor:

 • 51,5% din tinerii sub 18 ani trăiesc sub pragul sărăciei;
 • 59,9% dintre tinerii români se află în șomaj cronic (mai lung de 6 luni);
 • 1 din 10 tineri abandonează studiile;
 • 82% dintre tinerii din România consideră că școala nu îi pregătește pentru piața muncii;
 • 60% dintre tineri nu își permit o locuință;
 • Numai 1% dintre tineri decid să își deschidă o afacere pe cont propriu;
 • Doar 5% dintre tineri beneficiază de oportunități de implicare în societate;

Dincolo de statistici este vizibil cu ochiul liber că situația tinerilor este îngrijorătoare.

Considerând că investiția în tineri este de departe cea mai profitabilă pentru viitorul unei țări și pentru dezvoltarea ei, Partidul Ecologist Român propune:

1.Reducerea ratei de părăsire timpurie a școlii la nivelul de maxim 10%.

2.Construirea de programe educaționale de tipul a doua șansă pentru cei care au abandonat școala înainte de finalizarea studiilor.

 1. Revenirea la vechiul sistem de examen pentru admiterea în liceu.
 2. Dezvoltarea școlilor profesionale și încurajarea tinerilor să opteze pentru o meserie.
 3. Implementarea unei strategii pentru tineret cu priorități pe termen scurt (prin crearea de oportunități de formare și angajare a tinerilor, precum și prin promovarea solidarității între tineri – inclusiv pentru tinerii care se află în situații de abandon școlar).
 4. Stimulare antreprenoriatului și facilitarea accesului tinerilor pe piața muncii, prin diverse forme de finanțare nerambursabilă.
 5. Acordarea de stimulente financiare din fonduri nerambursabile și din bugetul național pentru acei angajatori care înființează unități private de învățare și ucenicie sau care stabilesc parteneriate cu universitățile și realizează programe sustenabile.