Partidul Ecologist Român

„O clipă nu a fost atentă natura și a zămislit omul; o clipă să nu fie atent omul, și natura iși repară greșeala”

voltaire

Circ ieftin menit să ascundă principalele probleme ale țării

„Cearta” dintre Johannis și Guvern, pe tema mutării Ambasadei României din Israel la Ierusalim, mi se pare un circ ieftin menit să ascundă principalele probleme ale țării. Nu pot să cred că atât președintele, cât și Guvernul nu au habar de ce a statuat Curtea Constituțională a României în Decizia nr. 683 din 27 iunie 2012, cu privire la „determinarea rolului pe care îl au Preşedintele şi Guvernul în definirea şi orientarea politicii externe a statului”.
Dacă nu au habar, atunci să plece, pentru că dovedesc necunoașterea legii. Pentru ca, nu-i așa, atunci când un demnitar care conduce destinele unei nații nu cunoaște legea, nu e demn să o conducă.
Deci să vedem ce a apreciat CCR, potrivit Constituției, în Decizia 683/2012 în planul politicii externe:
– Președintele României: Potrivit art.80 alin. (1) din Constituţie, Preşedintele României reprezintă statul român, ceea ce înseamnă că în planul politicii externe conduce şi angajează statul”. Astfel, art. 80 alin.(1) din Constituţie îi permite Președintelui să traseze liniile viitoare pe care statul le va urma în politica sa externă, și îi mai permite practic să îi determine statului român orientarea în planul relaţiilor externe, ţinând cont, desigur, de interesul naţional.
– Guvernul: În funcţie de orientarea stabilită de reprezentantul statului în plan extern, care este Preşedintele statului, Guvernul, prin reprezentantul său, urmează să implementeze în mod corespunzător măsurile faţă de care statul s-a angajat (prin intermediul Președintelui).
Prin urmare, CCR a constatat, încă de acum 6 ani, că rolul Guvernului în politica externă este unul mai degrabă tehnic, el trebuind să urmeze şi să îndeplinească obligaţiile la care România, prin intermediul Președintelui, s-a angajat la nivel de stat.

Acest circ a avut un singur rezultat: punerea României într-o situație penibilă în fața Israelului.

Ovidiu Zara
Vicepresedinte PER