Partidul Ecologist Român

„O clipă nu a fost atentă natura și a zămislit omul; o clipă să nu fie atent omul, și natura iși repară greșeala”

voltaire

Conditiile de munca ale angajatilor RATB influenteaza conditiile de calatorie ale bucurestenilor

Cei mai multi folsim mjloacele de transport in diferite situatii si suntem la current cu deplorabilele vehicule publice, care asigura transportul in Bucuresti. Cu totii stim ce inseamna ca calatoresti cu tramvaiele si troleibuzele la temperature de peste 30 grade Celsius. Cu totii stim ce inseamna sa ne inghiontim sis a ne inghesuim in mijloacele de transport. Aproape toti am avut de suferit de pe urma intarzierii mjloacelor RATB. Si poate unii dintre noi am fost martori sau chiar parte a unor accidente cauzate de diferite nereguli tehnice ale acestora.

De ce se intampla astfel de lucruri ? De ce bucurestenii nu au parte de un transport civilizat? De ce iau foc tramvaie in traffic, de ce zboara roti ale autobuzelor, de ce raman blocate in traffic troleibuzele ?

Multe dintre aceste probleme au fost ridicate si de liderii unor sindicate din RATB. Din pct lor de vedere lipa pieselor pentru aceste vehicule, cumulate cu conditiile dificile de lucru si lipsa echipamentului de protectie corespunzator, acordat angajatilor care sustin intretinerea si repararea parcului rulant, au ca effect diminuarea drastica a calitatii transportului public. Daca nu sunt piese si materii prime nu se poate scoate tot parcul de autobuze, tramvaie si troleibuze, ceea ce inseamna timp de asteptare mai mare in statii.

Daca piesele uzate nu sunt inlocuite la timp, atunci siguranta cetatenilor si a celorlalti participant la traffic au mult de suferit. Lipsa conditiilor minime de igiena, cumulate cu nerespectarea drepturilor angajatilor si lipsa negocierii unor conditii europene de munca, au ca rezutat relatii interpersonale defectuoase atat intre angajati, cat si cu publicul calator.
Nu in ultimul rand lipsa investitiilor in infrastructura condamna angajatii regiei la folosirea tehnelogiilor si a procedurilor de lucru de pe vremea anilor ’80 –’90.

Asa cum am amintit, liderii sindicatelor regiei au adus la cunostinta C.G.M.B. si a d-nei Primar general problemele mentionate.
Rezultatele obtinute au fost ”tratarea cu indiferenta maxima de catre toti edilii bucuresteni si sanctionarea persoanelor ce aduc in atentia publica astfel de probleme.”

Pentru ca Partidul Ecologist Roman isi doreste sa existe un echilibru intre conditiile de munca ale angajatilor RATB si conditiile publice de transport ale bucurestenilor, ii avem astazi, din nou, alaturi pe trei dintre liderii sindicali, care vor descrie concret problemele pe care le intampina.