Partidul Ecologist Român

„O clipă nu a fost atentă natura și a zămislit omul; o clipă să nu fie atent omul, și natura iși repară greșeala”

voltaire

Conducerii Ministerului Transporturilor i s-au defectat amortizoarele jambelor principale, acestea pierd presiune și riscă să pună TAROM pe burtă!

După evenimentele de zbor din zilele trecute, domnul ministru Sorin Bușe a venit cu soluția „salvatoare”: înființarea  Departamentului Maintenance Control Centre (MCC) și a biroului Aircraft on Ground (AOG). Să înțelegem că până acum, în lipsa Departamentelor MCC şi AOG, siguranța zborurilor a fost cel puțin îndoielnică? Se vor reduce în felul acesta intervalele între controalele tehnice periodice? Constructorii (Boeing sau Airbus) au fost informați? Au admis că „Maintenance Program-ul” recomandat de ei este eronat și că de fapt echipamentele, motoarele și structura au mari deficiențe și trebuie alocate în plus ore manoperă prin suplimentarea controalelor? Sau mesajul este că nivelul de pregătire a echipelor tehnice este sub cerințele de siguranță? Pe lângă aceste întrebări legitime, surprinzătoare este și lipsa de reacție a autorității aeronautice (AACR)!

Majorarea costurilor aferente întreținerii la linie a aeronavelor ar trebui să fie achitată de fabricanți, nu să fie suportată de bugetul de stat. Un buget care și așa a fost devalizat ani la rând prin acoperirea pierderilor datorate incompetenței celor care temporar se perindă la conducerea Direcției aviație din Ministerul Transporturilor, a conducerii Ministerului și a CA TAROM!

Așteptăm cu nerăbdare să fim informați cu privire la reacțiile AACR, Boeing şi Airbus la măsurile menite să liniștească opinia publică și pasagerul TAROM.

Nici aceste reacții însă nu vor acoperi ceea ce a devenit atât de evident: Ministerul Transporturilor, Consiliul de Administrație și Directorul General încearcă să-și mascheze incompetența, inducând ideea că au identificat sursă colapsului TAROM. În realitate, singurul obiectiv al acestor „manageri” este să treacă neobservată alocarea contractului de consultanță de 1 milion de euro!

 

Mirică Dimitrescu

Vicepreședinte PER