Partidul Ecologist Român

„O clipă nu a fost atentă natura și a zămislit omul; o clipă să nu fie atent omul, și natura iși repară greșeala”

voltaire

Dănuț Pop reiterează solicitarea de completare a stocurilor de alimente de către stat.

În contextul actualelor scumpiri la cereale liderul Partidului Ecologist Român solicită guvenanților să refacă stocurile din Banca de Alimente, ca să nu se ajungă la scumpiri uriașe.

“S-a ajuns la ceea ce PER a prezis încă de acum câteva luni, scoaterea din rezervele de stat a cerealelor. Când eu spuneam că trebuie urgent realimentate băncile de alimente o făceam tocmai ca să evităm aceste momente de criză. Acum Guvernul se chinuie să împiedice explozia prețului la pâine, dar nici producătorii nu pot lucra în pierdere mai mult de maximum 3 luni. Dacă pe termen lung costul materiei prime devine mai mare decât costul de vânzare al pâinii înseamnă că avem o mare problemă.

Oricum prețul grâului a explodat în toată Europa, ajungând la cel mai ridicat nivel din istorie după ce India a anunțat interzicerea exporturilor, în contextul în care producția a fost afectată de un val de căldură. Un alt factor neprevăzut, care a dat prețul cerealelor peste cap este și războiul ucrainean. Ținând cont de toți acești indicatori, România trebuia să-și refacă stocurile. Deja s-a început raționalizarea uleiului în mai multe state, proces care s-ar putea oricând extinde.

Războiul din Ucraina, dar și explozia prețurilor la gaz și energie au creat presiuni enorme pe piețele agricole din toată lumea, inclusiv în UE. În acest context PER reiterează cererea ca Guvernul să refacă banca de alimente, până nu e prea târziu și ne trezim cu scumpiri la mâncare asemănătoare cu cele la energie” spune Dănuț Pop.