Partidul Ecologist Român

„O clipă nu a fost atentă natura și a zămislit omul; o clipă să nu fie atent omul, și natura iși repară greșeala”

voltaire

Dănuț Pop solicită naționalizarea prin răscumpărare a companiilor de energie. Măsura a fost adoptată în Germania.

Guvernul Germaniei sprijină posibila naționalizare a companiilor din energie, ca măsură de asigurare a aprovizionării în eventualitatea unei urgențe. PER a solicitat asta încă din luna noiembrie a anului trecut:

“Soluția naționalizării prin răscumpărare a companiilor de energie, propusă de PER încă din luna noiembrie a anului trecut este cea corectă. Dovadă stă faptul că Germania deja a inclus această măsură în planul său organizat pe 3 faze. Schimbarea legislației va permite Guvernului să plaseze companiile din energie sub administrare specială, dacă este ameninţată securitatea energetică. Deja strategia a fost aplicată în cazul Gazprom Germania, iar tranzacţionarea, stocarea şi transportul energiei vor fi transferate la Autoritatea de Reglementare în Energie din Germania.

De ce nu se poate aplica această măsură și în România? Partidul Ecologist Român a solicitat în repetate rânduri naționalizarea prin răscumpărare a companiilor de energie, dar nimeni nu a luat în calcul propunerea noastră. Siguranța energetică este o componentă de siguranță națională și ar trebui dezvoltată o strategie complexă în acest sens, pentru că războiul de la graniță ne poate afecta în nenumărate moduri. Poate după ce mai multe state occidentale vor adopta măsuri similare, se vor trezi și guvernanții noștri din letargia asta obedientă, în care grija lor principală este să schimbe legea ca să transporte arme prin România, nicidecum să-și protejeze cetățenii să nu rămână fără căldură și gaze.” spune Dănuț Pop.