Partidul Ecologist Român

„O clipă nu a fost atentă natura și a zămislit omul; o clipă să nu fie atent omul, și natura iși repară greșeala”

voltaire

EFECTUL LA NONPERFORMANȚA POLITICĂ: SĂRĂCIA

Când legislația unei țări și mai ales politicile promovate de formațiunile politice aflate la guvernare nu sunt călăuzite a fi puse în folosul cetățeanului pentru a genera bunăstare și a garanta dreptul la viață, la sănătate, la siguranță existențială, la bunăstare și libertate, societatea respectivă intră într-un proces de regres, atrăgând după sine o dinamică acută a SĂRĂCIEI INDIVIDUALE ȘI COLECTIVE care se manifestă în progresie geometrică.

La noi în țară, gradul de sărăcie al populației este cam cel mai ridicat comparativ cu toate țările Uniunii Europene. Ba mai mult, deținem cel mai mare procent al populației care se zbate zilnic pentru a supraviețui, ea aflându-se cu mult sub gradul de sărăcie sau de suportabilitate al calvarului existențial. Cifrele statistice ne arată că peste 40% din populația totală a țării se plasează sub pragul critic de sărăcie, adică nu se poate întreține din ceea ce statul român îi oferă, fie ca locuri de muncă, ca salarii, pensii, ajutoare sociale etc. iar raportat la întreaga populație a țării, peste 70% din cetățenii acestei țări sunt afectați de fenomenul sărăciei.

SĂRĂCIA individuală și/sau colectivă poate fi definită prin lipsa mijloacelor materiale necesare existenței, a mizeriei existențiale, a penuriei și privațiunii, a neputinței și a bolilor incurabile, iar sărăcia lucie definește o sărăcie generalizată în toate planurile existențiale ale individului sau ale unei colectivități umane.
Sărăcia indusă unor indivizi sau unor colectivități de oameni, duce la modificări comportamentale radicale și grave care au ca element final DEZUMANIZAREA INDIVIDULUI sau contribuie LA REGRESUL SOCIETĂȚII ȘI AL CIVILIZAȚIEI PREEXISTENTE ÎN ANSAMBLUL EI.

În concluzie, putem spune fără a greși cu nimic, că lipsa de performanță a actului politic manifestat fie prin necunoașterea realităților sociale, a analfabetismului politic și managerial, al corupție și hoție, la care se mai pot adăuga și multe alte deficiențe legate de lipsa moralității și/sau a demnității, atrage nu numai sărăcia societății respective, dar cel mai grav lucru, se manifestă prin INDUCEREA LA NIVELUL INDIVIDULUI A UNOR COMPORTAMENTE DE TIP PRIMITIV, TRIBAL SAU CHIAR ANIMALIC care ne opresc din evoluția noastră firească a speciei umane și ne DEZUMANIZEAZĂ.

Prof. dr. univ. Mircea Vintilescu
Vicepresedinte PER