Partidul Ecologist Român

„O clipă nu a fost atentă natura și a zămislit omul; o clipă să nu fie atent omul, și natura iși repară greșeala”

voltaire

Este oficial, creșterea vârstei de pensionare la 70 ani se discută în comisiile din Parlament!

Președintele PNL, Florin Cîțu declară că proiectul a fost adoptat în trecut și de Guvern. Tot Cîțu ne spunea zilele trecute că în 15 ani, statul nu va mai putea plăti pensiile românilor! Este alarmant să afli că după ce ai cotizat o viață de muncă, nu mai ai certitudinea pensiei! Ieșirea la pensie a decrețeilor le dă bătăi de cap guvernanților! Un alt aspect de pus în discutie este chiar condiționarea ridicării vârstei de pensionare pentru PNRR, despre care s-a vorbit și anul trecut.

Totuși, pensionarea populației la 70 de ani scoate la lumină dificultatea reintegrarii oamenilor peste 50 ani pe piața muncii, cu atât mai mult în mediul privat. Se găsesc foarte greu locuri de muncă! Măsura ar produce frustrări în rândul populației și poate chiar neplata intenționată a contribuțiilor pentru pensie.

Exodul românilor tineri spre țările cu sisteme de sănătate mai sigure și salarii mai mari, corelat cu piața muncii și puținele investiții din România ne face să ne gandim îngrijorați la următoarele generații de cotizanți. Unde mai punem și plafonarea pe 70 ani a bugetului pensiilor. Pe bătrânețea romănilor scrie „sărăcie”!

Sistemul de pensii românesc a devenit pentru mulți o fantomă, fiind desigur, cel mai la îndemână să ridici vârsta de pensionare. În realitate, nu se prelungește o viață bună pentru vârstnici!

Dănuț POP
Președinte PER