Partidul Ecologist Român

„O clipă nu a fost atentă natura și a zămislit omul; o clipă să nu fie atent omul, și natura iși repară greșeala”

voltaire

FURTUNA BĂNĂȚEANĂ A FĂCUT MAI MULTE VICTIME UMANE COMPARATIV CU URAGANUL IRMA ÎN FLORIDA

Este foarte greu de înțeles cum autoritățile noastre nu vor să priceapă că trăim în perioada marilor modificări climatice atât la nivel planetar, cât și regional. Îndărătnicia lor o putem pune pe lipsa de cultură și pe ignoranța pe care o manifestă față de toți cetățenii țării.

Iată că o furtună care a generat viteze ale vântului de circa 90 km/oră, a produs în data de 17.09.2017 cinci decese în rândul oamenilor din județul Timiș și alte zeci de persoane au fost rănite grav sau multe s-au ales cu puternice atacuri de panică. Nu mai punem la socoteală pagubele materiale care sunt deosebit de mari, pagube pe care le suportă în cea mai mare măsură, direct sau indirect, tot cetățenii plătitori de taxe și impozite.

Această ”ofertă la sărăcie și la chin” adusă de aceste autorități îndărătnice cetățenilor (primari, președinți de consilii județene, prefecți, oameni din agențiile deconcentrate și miniștrii ai mediului și ai apelor și pădurilor etc.), reprezintă și actul nostru de toleranță față de analfabetismul profesional și politic pe care acești cârmuitori îl etalează zilnic, dar pe care noi ne încăpățânăm să-l suportăm cu stoicism, nu numai prin aceste costuri deosebit de mari, dar și cu atentate directe la dreptul nostru sacru la viață, la sănătate, la siguranța existențială, la bunăstare și la libertate.

Nu vrem să luăm în serios, nici noi, nici aceste autorități îndărătnice, semnalele de alarmă trase de specialiști și de Partidul Ecologist Român, legate de acest proces ireversibil al impactului generat de schimbările climatice asupra comunităților umane. Iată urmările!

Dacă autoritățile și populația ar fi înțeles că în spațiile de intravilan, apoi pe marginea căilor rutiere nu trebuie să lăsăm arborii să se dezvolte așa de falnici ca în pădure, că ei necesită ca periodic să fie toaletați, atunci ei nu ar mai fost așa de lesne doborâți de vânt și nici pagube nu am fi avut de pe urma acestora. La fel cu panourile publicitare, cu acoperișurile proiectate și mai ales prost realizate.

Nu vrem să investim nimic în barierele naturale de protecție, dar suntem cu multă dare de mână în organizări de festivaluri publice deocheate, în borduri peste borduri sau în plantarea de panseluțe etc. Interesul cetățeanului nici nu mai contează când se pune problema limitării hoției din banul public al acestor autorități nesăbuite, plătite foarte bine chiar de către noi. Ei nu înțeleg că este foarte urgent să dezvoltăm o legislație distinctă pentru protecția mediului înconjurător pentru zonele de intravilan și zonele de extravilan.

Starea total disfuncțională în care ne aflăm astăzi ca cetățeni plătitori de taxe și impozite, ne ridică următoarea întrebare: DACĂ ASTĂZI NU VREAU SĂ MĂ IMPLIC, NU VREAU SĂ-MI ASUM OBLIGAȚIILE CONSTITUȚIONALE, OARE MÂINE EU VOI MAI EXISTA?

Prof. dr. univ. Mircea Vintilescu
Vicepresedinte
Partidul Ecologist Roman