Partidul Ecologist Român

„O clipă nu a fost atentă natura și a zămislit omul; o clipă să nu fie atent omul, și natura iși repară greșeala”

voltaire

Guvernul Cioloș, șmenuri pe banii românilor

Ce contează că încalcă legea, ce contează că iau cu japca bani din buzunarul românilor. Membrii Guvernului au o singură preocupare: să nu-l deranjeze electoral pe premierul Dacian Cioloș.

Deși există o decizie a Curții Europene de Justiție, care spune clar că

timbrul de mediu este ilegal, Guvernul României continuă să încaseze abuziv acest timbru de mediu.

Instanța a obligat statul să returneze banii celor care au achitat această taxă și să-i returneze pe loc. Cu toate acestea, Guvernul României continuă să încaseze acești bani, miniștrii fiind conștienți că trebuie să îi dea înapoi peste o lună, peste două luni.

În septembrie, Guvernul Cioloş anunța că lucrează la variante pentru înlocuirea acestui timbru de mediu sau pentru găsirea unei soluții. Ei bine, s-au răzgândit. Au decis să nu riște o catastrofă electorală și să meargă mai departe pe acest timbru de mediul, luând în mod ilegal bani de la cetățeni. Deci Guvernul Cioloș face o gaură la buget pe banii noștri, din considerente electorale.

Ieri, la Senat, a fost respinsă propunerea legislativă semnată de mine și de colegul Valeriu Boeriu, propunere care desființează timbrul de mediu și instituie o taxă de poluare de 0,5 bani pe litrul de combustibil. Guvernul a spus că nu este de acord să treacă așa. Este bun principiul, l-ar adopta și ei, chiar printr-o Ordonanță de Urgență, dar se tem că îi înjură lume și nu vor să-i afecteze imaginea domnului Cioloș. În plus, au venit și cei de la industria auto, care au spus că nu se face o selecție pe piață și taxa aceasta de poluare ar trebui să rezolve și problemele industriei auto. În fața acestui lobby intens, colegii din Comisia de transporturi au cedat, dându-i astfel posibilitatea domnului Cioloș să servească pe mai departe interesele Renault. Pentru că nu trebuie să ne păcălim singuri, Dacian Cioloș nu lucrează pentru români, nu lucrează pentru mediu, lucrează pe grupul Renault. Avem un președinte neamț, dar un Guvern Cioloș se pretează la curvisme franțuzești.

Soluții există, iar cea pe care eu și colegii din Partidul Ecologist Român o propunem constă în implementarea de urgență a trei măsuri:

 

  1. Introducerea taxei de poluare de 0,5 bani pe litru de carburant, taxă care să alimenteze fondul de mediu și din care să se facă reîmpăduriri, pentru reducerea poluării.
  2. Reglarea pieței auto și a sectorului second-hand din impozitul pe mașină
  3. O ordonanță de urgență prin care Guvernul Cioloș să suspende timbrul de mediu și să returneze imediat banii cetățenilor.

 

Nu este treaba noastră de unde scoate Guvernul cele 4 miliarde pe care trebuie să le dea înapoi. Le cerem însă guvernanților să înceteze cu șmecheriile! Să nu introducă taxe aberante care să acopere alte taxe tâmpite impuse tot de cei care au fost la guvernare.

 

Aștept ca ministrul Mediului să nu mai doarmă în papuci, să ia poziție! Să nu se mai lase manipulată de reprezentanții pieței auto. Ministerul Mediului are grija mediului, nu a pieței auto.  Acesta este un motiv în plus să îi cer demisia pentru incompetență, după grozăvia cu Ordinul de împușcare a animalelor sălbatice. Ordinul acela trebuia oprit, nu avea de ce să ajungă în dezbatere publică. Era o aberație și un șmen al vânătorilor care trebuia respins din start.