Partidul Ecologist Român

„O clipă nu a fost atentă natura și a zămislit omul; o clipă să nu fie atent omul, și natura iși repară greșeala”

voltaire

Guvernul otrăvește românii

Fapt… România are doar 29,55% din suprafață împădurită (IFN 2016). Pare mult, dar, în realitate, situația este gravă. Pentru că media europeană este de 32,4%, iar ”optimul ecologic” dat de climă și relief pentru țara noastră este de… 40%. De unde gravitatea?… O știm cu toții, din școală, doar că nu facem legătura…. Doar plantele pot procesa bioxidul de carbon (otravă pentru om), transformându-l în oxigen (viață pentru om). Ceea ce înseamnă că pădurile sunt uzine gigantice de curățare a aerului pe care noi îl respirăm. Ziua noi îl otrăvim, noaptea ele îl curăță și ne asigură aer oxigenat dis-de-dimineață. Or, noi avem cu un sfert mai puține păduri decât ar trebui. Dacă ele nu pot să ”consume” toată otrava umană, cine o face?

Fapt… Românii ”înghit” 25% din ”gazele” pe care le produc, respirând, în același timp, cu 25% mai puțin oxigen decât ar trebui. Cumulate, mie îmi dau un deficit de sănătate de 50%.

Ca urmare, în prima zi a sesiunii parlamentare, voi depune un proiect de modificare a Codului Silvic, ce va conține următoarele aspecte: – suprafața împădurită a României este obligatoriu să fie de minim 40%; – suprafața împădurită a zonelor de câmpie este obligatoriu să fie de minim 15% (5% acum); – până la atingerea acestor obiective, suprafața împădurită va trebui să crească anual cu minim 3%.

Ce ar însemna aceasta în cifre?… Acum avem 7.046.000 ha suprafață împădurită, la 40% vom avea 9.535.640 ha. De unde să ia bani sărăcuțul Guvern pentru un asemenea efort?… Anual se taie cam 18 milioane metri cubi de lemn, care la calcul rapid, cu un preț mediu 150 lei/mc, ne arată încasări de 2,7 miliarde lei.

În condițiile în care bugetul de cheltuieli alocat ROMSILVA este de 18,7 milioane lei.

Fapt… Încă 2,5 milioane ha împădurite ne-ar aduce 50% sănătate și ne-ar ține poluarea sub control. În plus, creșterea de la câmpie s-ar materializa în perdele forestiere care vor înghiți gazele, vor stabiliza praful și vor opri deșertificarea. Eu voi face demersurile necesare, dar, vor dori celelalte partide să se gândească și la sănătatea românilor, nu numai la profitul clientelei politice?