Partidul Ecologist Român

„O clipă nu a fost atentă natura și a zămislit omul; o clipă să nu fie atent omul, și natura iși repară greșeala”

voltaire

Închisorile private sunt mai rentabile pentru Statul Român

Cer Guvernului implementarea unui proiect pilot cu o închisoare privată, în perspectiva privatizării totale a penitenciarelor din România. Scopul este reducerea cheltuielilor cu deținuții și eliminarea corupției din penitenciare.

Avem în acest moment aproximativ 30.000 de deţinuţi, cu care cheltuim 1 miliard de lei/an. Acesta este bugetul ANP. Cheltuiala cu un deţinut este de aproximativ 2.600 lei pe luna, din care 500 lei este hrană, restul fiind cheltuielile cu „administrarea” închisorilor.

Dacă am renunța la sistemul de stat şi am trece la un sistem de închisori private, estimăm că un deţinut ne-ar costa maxim 650 lei. Mai puţin cu aproape 2.000 lei pe lună pe deţinut. Mai puţin cu 60 milioane lei pe lună cheltuiţi de la Bugetul de Stat.

Există o regulă de bun simț în economie: Privatul administrează mai bine decât Statul. La Stat cheltuielile de administrare vor fi mereu umflate, fondurile vor fi şifonate, posturile vor fi traficate. Privatul, în schimb, are ca prioritate profitul şi reducerea cheltuielilor la minimul necesar. În privinţa condiţiilor din aceste închisori private, ele vor fi stabilite prin lege. Nu vor fi hoteluri de lux, ci tot închisori, tot supuse legilor, tot cu scop de izolare şi pedepsire a infractorilor, doar că administrarea şi clădirile vor fi în proprietatea unui privat dispus să facă o afacere din asta. SUA funcţionează doar cu închisori private şi au trecut la acest sistem pe calcule de rentabilitate, le cunoaştem prea bine pragmatismul financiar. De ce să nu învăţăm de la ei şi pe acest domeniu?

Senator Cristian Bodea, vicepreşedinte al Partidului Ecologist Român