Partidul Ecologist Român

„O clipă nu a fost atentă natura și a zămislit omul; o clipă să nu fie atent omul, și natura iși repară greșeala”

voltaire

Ioan Deneș, o altă „piesă de mobilier” din guvernul Dancilă

Peste 185 de localități inundate, 4 decese, peste 800 de cetățeni afectați de efectele hidro-meteorologice periculoase iar ministrul Ioan Deneș se plimbă prin țară ca să vorbească cu oamenii. De discuții au nevoie sinistrații? În vizitele la Brașov și Teleorman a demonstrat că nu își cunoaște atribuțiile. Angajații instituțiilor publice probabil că au jucat Solitaire în loc să își fi făcut treaba. Ministerul, cu o grămadă de unități subordonate ca Apele Române, Administrațiile Bazinale, Sectoarele de Gospodărire a Apelor din fiecare județ au fost înlocuite pentru toată activitatea lor de 2 pompieri, cu 3 pompe rebegite, ca să creadă păgubiții că asta înseamnă apărare împotriva inundațiilor.

Domnule Deneș, nu vă mai bateți joc de români, pentru că ei vă plătesc ca ministru și senator! Aveți astăzi un salariu mare și veți beneficia de pensie specială. Dumneavoastră ce ați făcut special pentru români și România? Va etalați fețele triste prin teritoriu alături de colegii din guvern și apoi plecați așteptând raportul de evaluare a pagubelor. Vă recomandăm apă sfințită să vă ajute psihologic să treceți cu bine peste aceste evenimente. Trebuie să fie un mare efort să vă exprimați regretul față de necazul românilor, în timp ce îi priviți în ochi și știți că aveți o mare parte din vină. Dumneavoastră și toți subordonații din județele în cauză, precum și administrațiile publice locale, prin primari și Consiliile Locale. După sfaturile de un amatorism ridicol, ce intrau oricum în atribuțiile dumneavoastră ca și masuri de pregatire, in legatura cu “decolmatarea în regim de urgenţă a albiei” ori “amenajarea torenţilor de pe dealurile din preajmă”, ați avut mare norc că nu s-au revoltat românii pe care i-ați vizitat. Cuprinși de suferință, nu și-au dat seama că trebuia să vă urecheze mioritic și să vă tragă la răspundere pentru nerespectarea obligațiilor legale.

Asistăm la cele mai grave fenomene de distrugere a comunităților umane, datorită unui management defectuos, un malpraxis care se desfășoară la nivelul Ministerului Apelor și Pădurilor, la nivelul Ministerului Mediului, dar și la nivelul administrațiilor publice locale. Nu există planuri de amenajare a teritoriului sau planuri urbanistice actualizate, pentru a se fi demarat măsurile și lucrările necesare pentru apărare împotriva inundațiilor. Obligații legale pe care aleșii țării trebuiau să le ducă la îndeplinire încă din anul 1995, nu au fost luate în seamă de către aceștia. S-a sfidat legea cu bună știință. Din păcate, nota de plată revine tot românilor. Între timp, vă recomandăm, domnule ministru, să citiți articolele 70 și 75 din Legea nr. 265/2006, Legea gospodaririi apelor, precum și articolul 96, capitolul Sancțiuni din OUG 195/ 2005 privind protecția mediului. Ca idee.

Dănuț POP
Președinte PER