PER a participat la alegerile legislative din mai 1990, obţinând 8 mandate la Camera Deputaților și unul la Senat.

Cele mai multe voturi au fost obținute în marile orașe cu un grad de poluare mai ridicat: Brașov, Sibiu, Alba Iulia, Bacău, București.

La 26 noiembrie 1991 PER a participat la fondarea Convenţiei Democrate Române, alături de PNȚ-CD PNL, PSDR, PAC, UDMR și de formaţiunile civile din Forumul Democratic Antitotalitar din România (FDAR). Participând pe liste comune cu ceilalţi membri ai alianţei, PER a obținut, la alegerile din 27 septembrie 1992, patru mandate pentru Camera Deputaților.

Congresul de la Brașov (8-9 iunie 1996) a adoptat un nou Statut și un nou Program și a ales conducerea: Președinte-Otto Weber, Prim-Vicepreședinte Cornel Protopopescu, Președinte de Onoare – Anghel Rugină, Vicepresedinți – Mihai Meașnicov, Ioan Baraș, Ioan Roșca, Vasile Ghiga, Președinte al Organizației de Tineret – Claudiu Protopopescu.

La alegerile legislative din 3 noimbrie 1996, PER a paticipat din nou pe listele CDR, obținând doua mandate de deputat și trei de senator.
În august 2000, când CDR s-a reorganizat PER a ieșit din alianță, încercând coagularea unui pol ecologist în jurul său. Acest scop a fost îndeplinit prin crearea Polului Ecologist din România, la 19 septembrie 2000, alături de Partidul Alternativa Verde “Ecologiștii” și de Convenția Ecologistă din Romania (vezi Polul Ecologist din România).

Polul Ecologist nu a reușit să obtină voturile necesare intrării în Parlament… la alegerile legislative din 26 noiembrie 2000, când a obținut rezultate sub așteptări pentru Camera Deputaților și pentru Senat. Acest eșec a determinat formarea unui Comitet de inițiativă pentru reorganizarea partidului, alcătuit din Cornel Protopopescu, Valentin Vasilescu, Adrian Panzatescu, Claudiu Protopopescu, Anton Creană, Anghei Mihăilescu, Vasile Grecu, Gabriela Bosneajoan și Nicolae Mureșan.

În ședința din 21 iulie 2001 a Senatului, a fost suspendat întregul Birou Executiv, în frunte cu Otto Weber, și a fost creat un Comitet pentru organizarea unui Congres Extraordinar.

De asemenea, Congresul a stabilit strategia partidului pentru următoarea perioadă, în sensul creării unui singur partid ecologist în România, prin fuziunea partidelor existente. În cursul anului 2002, Partidul Ecologist Român a demarat tratativele de fuziune cu Partidul Alternativa Verde “Ecologiștii” și Convenția Ecologistă din România, iar la 1 martie 2003 a avut loc fuziunea acestora, în cadrul unui Congres Extraordinar.

Congresul a ales conducerea (Cornel Protopopescu – Președinte, Dan Hazaparu – Președinte al Consiliului Național, Marius Mateescu – Președinte executiv, doi Prim-Vicepreședinți – Mihail Marinescu, Vasile Grecii, secretar General – Octavian Ciobotă, 15 vicepreședinți) și a adoptat un program care are ca obiectiv, pentru alegerile legislative din anul 2004, obţinerea unui rezultat care să permită participarea la guvernare.

Congresul Extraordinar al Partidului Ecologist Român din 5 Iunie 2005… a adoptat un nou Statut, un nou Program Politic și a ales o nouă conducere: Petru Lificiu – președinte; Octavian Ciobotă – președinte al Consiliului Național, Marius Mateescu – președinte executiv; Viorel Anton – secretar general; Danuț Pop – prim-vicepreședinte, Ioan Utiu – prim-vicepreședinte; Vasile Grecu – prim-vicepreședinte.

În data de 8 Septembrie 2007 cu ocazia întrunirii Biroului Executiv Central al Partidului Ecologist Român domnul Petru Lificiu și-a dat demisia din funcția de președinte al Partidului Ecologist Român.

În data de 6 Noiembrie 2007 la Consiliul Național Extraordinar al Partidului Ecologist Român se ia act de demisia din funcția de președinte executiv a domnului Marius Mateescu.

​Consiliul Național Extraordinar al Partidului Ecologist Român hotărăște ca până la Congresul Extraordinar din primăvara anului 2008 conducerea partidului să fie asigurată de:
Președinte – Dănuţ Pop
Președinte al Consiliului Național – Octavian Ciobotă
Președinte Executiv Interimar – Vasile Grecu
Secretar General – Viorel Anton
Prim-Vicepreședinte – Ioan Uțiu

Consiliul Național Extraordinar al Partidului Ecologist Român din 6 Noiembrie 2007 a hotărât ca la alegerile locale din anul 2008 să participe pe liste proprii.

În urma Congresului din data de 23.02.2008 a fost stabilită următoarea conducere centrală a Partidului Ecologist Român:
Președinte – Dănut Pop
Președinte al Consiliului Național – Octavian Ciobotă
Președinte Executiv – Vasile Grecu
Secretar General – Cristian Jura

În urma Congresului de comasare prin absorbție a Partidului Uniunea Ecologistă din România în P.E.R. realizat în 14.07.2012, stuctura funcțiilor de conducere la nivel central a fost stabilită după cum urmează:
Președinte – Dănuț Pop
Președinte de Onoare – Mircea Coșea
Președinte al Consiliului Național –Protopopescu Cornel
Președinte Executiv – Grecu Vasile
Prim- Vicepreședinte – Ionuț Georgescu
Secretar General – Gheorghe Donțu
Secretar Genera Adjunct – Dumitru Bădrăgan

Congresul Extraordinar din 26 ianuarie 2013 a adus schimbări la nivelul conducerii:
Președinte – Dănuț Pop
Președinte de Onoare – Mircea Coșea
Președinte Executiv – Radu Popa
Prim-Vicepreședinte – Manolache Cristinel
Președintele Consiliului Național – Dumitru Bădrăgan
Secretar General – Goidescu Ionuț
Secretar General Adjunct – Dobre Viorel