Partidul Ecologist Român

„O clipă nu a fost atentă natura și a zămislit omul; o clipă să nu fie atent omul, și natura iși repară greșeala”

voltaire

Liber la spagi pentru construirea autostrazii Ploieşti- Braşov

Viorica Dancila anunta ca licitaţia pentru autostrada Ploieşti- Braşov va fi lansată, astăzi, în parteneriat public-privat (PPP).

Desi specialistii in domeniu au facut o analiza comparativa intre PPP si banii proveniti de la UE, observam ca actualul guvern PSD-Alde prefera, mai degraba, parteneriatul public privat. Fie pentru ca sunt reguli mult mai puţin stricte, fie pentru este ca vorba de dezinteres şi incompetenţă.

Alternativa utilizarii fondurilor europene ar acoperi investiţia în proporţie de 85% asigurată de Comisia Europeană. Asadar, Romania ar contribui cu doar 15%, in conditiile in care fondurile europene sunt nerambursabile, deci, sunt nişte bani gratis. De cealalta parte, parteneriatul public- privat implica o perioada mai mica de executie a lucrarii dar, ofera posibilitatea de a impune taxe pe autostradă foarte mari, cum ne-a anuntat deja Viorica Dancila. Unde mai pui ca se creeaza contextul ideal de oferi/ primi spagi. Deci, iata care ar putea fi miza parteneriatului public-privat.

Anual se strâng peste un milliard de lei din rovinietă și supra- acciza pe carburanți, bani cu care s-ar fi putut face 300 km de autostradă la fiecare 12 luni. S-ar fi putut face dacă guvernele de până acum nu ar fi pus șpăgile și interesele personale pe primul loc.