Partidul Ecologist Român

„O clipă nu a fost atentă natura și a zămislit omul; o clipă să nu fie atent omul, și natura iși repară greșeala”

voltaire

Liderul Partidului Ecologist Român, Dănuț Pop atrage atenția asupra faptului că proiectele lansate de ministrul Energiei sunt praf în ochi și nu îi avantajează prea curând pe români

“ Virgil Popescu ne tot amenință că face el România independentă energetic, ca să nu mai depindem de ruși, dar din 2026. Vorbește de zici că 2026 ăsta e mâine. Ce uită Popescu în schimb e că gazul nostru românesc, e gestionat de OMV Petrom, controlată de OMV, cu alte cuvinte de statul austriac. Prețul lor este mai mare decât cel al rușilor. Deci, o firmă cu acționariat străin vinde gazul românesc la un preț cu 50% mai mare decât ce cumpărăm din afară.

Urmează spune Popescu finalizarea tranzacției referitoare la proiectul Neptun Deep din Marea Neagră și mai adaugă că își dorește ca “ decizia de investiție în Marea Neagră să fie luată anul acesta între OMV Petrom și Romgaz și să avem primele gaze în 2026”. Păi iarăși dăm resursele pe mâna austriecilor ca să le cumpărăm noi românii scump? Facem ce facem și indiferent de natura proiectului tot la asta ajungem: cedăm resursele naționale pe moca occidentului și beneficiem de ele pe bani mulți. Ca să nu mai zic de faptul că până în 2026 mai este foarte mult ținând cont că în Marea Neagră românească există zăcăminte de gaze estimate de Agenţia Naţională de Resurse Minerale la aproximativ 200 de miliarde de metri cubi, în timp ce România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

PER susține răscumpărarea rețelelor de distribuție a energiei și controlarea prețului la producător. Soluțiile PER vor conduce la reintrarea în posesia statului a propriilor resurse precum gazul, apa, energia electrică și altele, elemente ce țin de siguranța națională”.