Partidul Ecologist Român

„O clipă nu a fost atentă natura și a zămislit omul; o clipă să nu fie atent omul, și natura iși repară greșeala”

voltaire

Ministerul Mediului nu-şi îndeplineşte atribuţiile şi răspunderile faţa de sinistraţii din zona Alunu

În zonele în care s-au produs alunecari de teren din care se detaşează zona Izvoarele, jud. Galaţi şi mai ales astăzi, zona Alunu,din judeţul Vâlcea, unde numeroase gospodării şi familii sunt grav afectate, autoritătile din Ministerul Mediului, din Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, agenţiile teritoriale, cât şi comisarii regionali şi comisarii Gărzii Nationale de Mediu, au uitat să-şi îndeplinească atribuţiile, respectiv, să-şi facă datoria pentru care sunt bine plătiti de toţi românii.
Le reamintim că în conformitate cu prevederile Legii Protecţiei Mediului, cap. XIV- Atribuţii şi raspunderi, la art. 75, lit. Y, acestea aveau datoria de a propune, în urma constatării dezastrelor produse în aceste localităţi, declararea lor prin Hotărâre a Guvernului ca „ zone de risc inalt” şi să elaboreze împreună cu alte autorităţi publice, centrale şi locale, programe speciale pentru înlăturarea riscului survenit în aceste zone, care trebuiau aprobate prin Hotărâre a Guvernului.
În urma acestui demers, populaţia afectată trebuia să capete statutul de sinistrat şi să beneficieze de toate drepturile conferite de lege, inclusiv de refacere cu fonduri guvernamentale a gospodăriilor distruse, cât şi a bunurilor afectate.
Prin faptul că aceste autorităţi nu işi îndeplinesc atribuţiile prevăzute de lege, populaţia şi mediul înconjurator din aceste localităţi suportă pagube şi prejudicii, greu cuantificabile. Iată că cei care ii platesc pe aceşti demnitari indolenţi şi iresponsabili, respectiv cetăţenii contribuabili, nu beneficiază nici măcar de sprijinul pe care legea le-o conferă.
Înţelegem prin acest dezinteres că intregul aparat administrativ al statului, nu numai că este deprofesionalizat, dar că manifestă şi o atitudine de sfidare a interesului cetăţeanului şi de condamnare a lui la săracie, boala şi suferintă.

Partidul Ecologist Român somează autoritătile de resort să respecte de îndată, nu numai legea ci si cetăteanul, aşa cum prevede Constituţia României.