Partidul Ecologist Român

„O clipă nu a fost atentă natura și a zămislit omul; o clipă să nu fie atent omul, și natura iși repară greșeala”

voltaire

Nu pot ei fura, cât putem noi planta!

Povestea dispariției arborilor din pădurile românești este una complicată, un melanj de interese obscure, nepăsare, iresponsabilitate. Avem miniștri lipsiți de profesionalism, primari corupți, polițiști și pădurari mână-n mână cu hoții, inspectori numiți în funcție de unii care se fac vino­vați de cele mai mari ilegalități posibile.  Peste toate acestea, avem și o legislație concepută prost, care a permis ca țara noastră să ocupe locul 10 în Europa în ceea ce privește suprafața de pădure raportată la numărul de locuitori.

Realitatea la zi arată cam așa: România are în prezent, conform Inventarului Forestier Național (IFN), doar 29,55% suprafață împădurită din suprafața totală și se situează sub media europeană de 32,4% și mult sub acoperirea optimă necesară condițiilor specifice hidrogeomorfologice locale, care este de 40%.

Raportul Greenpeace România din toamna anului 2015 arăta, negru pe alb, că țara noastră pierde 3 hectare de pădure pe oră din cauza tăierilor ilegale de arbori. Pentru perioada 2013-2014 volumul de lemn tăiat ilegal se ridica la peste 1 milion de metri cubi.

De asemenea, oficiului pentru Studii Pedologice a avertizat asupra fenomenului  deșertificării, care a luat amploare în sudul țării. În județul Dolj, peste o treime din terenurile arabile sunt aride.

Pădurile au, iată, un rol deosebit în menținerea calității solului, în stoparea  eroziunii acestuia și a alunecărilor de teren, influențează schimbările climatice și circuitului hidrologic, dar mai ales nivelul de bioxid de carbon din atmosferă. Pădurea este o fabrică naturală de oxigen, ce se hrănește cu bioxidul de carbon, principalul poluator.

Toate aceste informații, alături de ceea ce știm cu toții – că plantele înseamnă viață, iar lipsa acestora ne îmbolnăvește – ne obligă la reacție imediată, respectiv la măsuri de creștere a suprafeței împădurite. Și ceea ce pare acum o investiție uriașă, care cere fonduri serioase, este de fapt o investiție în sănătate, care nu generează costuri decât la început, dar care duce la rezultate remarcabile în sănătatea noastră și a generațiilor viitoare și la recuperarea sigură a investiției.

Este motivul pentru care am decis să depun în Parlament un proiect de modificare a Codului Silvic, prin care se dispune ca suprafața împădurită a României să fie obligatoriu de minim 40%; suprafața împădurită a zonelor de câmpie să fie obligatoriu de minim 15% (5% acum); suprafața împădurită să crească anual cu minim 3%, până la atingerea cotelor obligatorii.

Creșterea suprafeței împădurite de la câmpie s-ar materializa în perdele forestiere care vor înghiți gazele, vor stabiliza praful și vor opri deșertificarea.

Statul are datoria să oprească tăierile ilegale de păduri, dar şi să planteze noi arbori, crescând suprafața împădurită, fondurile necesare urmând să provină din exploatarea lemnului. Anual se taie cam 18 milioane metri cubi de lemn, care cu un preț mediu de 150 lei/mc, ne arată încasări de 2,7 miliarde lei, în condițiile în care bugetul de cheltuieli alocat ROMSILVA este de 18,7 milioane lei. Un motiv în plus să lupt în Parlament pentru ca această modificare a Codului Silvic să fie adoptată.