Partidul Ecologist Român

„O clipă nu a fost atentă natura și a zămislit omul; o clipă să nu fie atent omul, și natura iși repară greșeala”

voltaire

O altă generație pierdută?

Banca Mondială spune că copiii români născuți astăzi vor avea cel mai scăzut capital uman în Europa până la vârsta de 18 ani din cauza educației și îngrijirii medicale sărace

În anul 2018, în România, indicele capitalului uman (HCI) este scazut cu 0,60, mai mic decât toate celelalte state membre UE și chiar mai mic decât Georgia (0,61), Muntenegru, Bosnia și Herțegovina și Albania (toate cele 0,62) , Rusia (0,73) sau Serbia (0,76).

HCI are trei componente: supraviețuirea (reflectă faptul că copiii născuți astăzi trebuie să supraviețuiască până la începerea procesului de acumulare a capitalului uman prin educația formală), anii de școlarizare și sănătate adaptate la învățare (utilizează doi indicatori pentru sănătatea generală a unei țări mediu inconjurator).

Scorul scăzut al României se datorează, în principal, slabei educații și sănătății.

În ceea ce privește educația, indicele armonizat al rezultatelor învățării (reflectând calitatea educației) este 452 în România, comparativ cu 490 în Ucraina, 521 în Serbia și 538 în Rusia.

De asemenea, România are un scor scăzut de „rată de supraviețuire a adulților” (reflectând calitatea asistenței medicale), de 0,87, mai mic decât Macedonia, Serbia sau Kosovo.