Partidul Ecologist Român

„O clipă nu a fost atentă natura și a zămislit omul; o clipă să nu fie atent omul, și natura iși repară greșeala”

voltaire

Oraş transformat în groapă de gunoi. 22 de firme care colectează şi reciclează deşeuri sunt autorizate să funcţioneze aici

1.000 de locuitori ai oraşului Ştefăneşti (Argeş) au semnat în aprilie o petiţie adresată mai multor autorităţi locale şi centrale, inclusv Ministerului Mediului, în care cer să le fie protejată sănătatea. Oamenii au descoperit recent că în localitatea lor sunt autorizate să funcţioneze, de ani buni, nu mai puţin de 22 de firme care colectează şi reciclează deşeuri periculoase şi nepericuloase.

Localnicii au aflat de existenţa în oraşul lor a celor 22 de agenţi economici care au obiecte de activitate legate de deşeuri abia în luna februarie a acestui an, la o dezbatere publică pe marginea bugetului în curs. Nu le-a venit să creadă că, într-un oraş atât de mic precum Ştefăneştiul, autorităţile au permis funcţionarea atât de multor firme care colectează şi reciclează deşeuri, dar au început să-şi explice de unde vine mirosul de fum şi ebonită pe care-l simt de ani buni şi ce e cu zecile de containere le care le-au descoperit ulterior de-a lugul Drumului Sticlelor şi în apropierea Gării Florica.

Aşa s-a iscat scandalul gunoaielor şi imediat a fost demarată o serie de controale la procesatorii din zonă, în urma cărora au fost aplicate 23 de amenzi, în valoare totală de 291.000 lei, precum şi 9 avertismente.