Partidul Ecologist Român

„O clipă nu a fost atentă natura și a zămislit omul; o clipă să nu fie atent omul, și natura iși repară greșeala”

voltaire

Parlamentul European votează, Guvernul României sfidează!

Până acum trebuia să existe deja apă potabilă în fiecare casă. Dar se pare că guvernanții României NU sunt interesați DELOC de binele cetățenilor și protejarea mediului înconjurător:

❌Apă potabilă în fiecare casă, conform votului European Parliament, NU!

Introducerea garanției de 50 de bani (SGR) pentru fiecare PET ca să nu mai fie aruncate peste tot și să fie reciclate, NU!

❌Atingerea obiectivelor europene de reciclare, NU!

👎Capul plecat în fața intereselor financiare ale poluatorilor, DA!

👎Un pic de patriotism în rândul miniștrilor, BA!European Commission:”Un consum mai mic de apă îmbuteliată ar putea ajuta gospodăriile din Uniune să economisească peste 600 de milioane EUR pe an. Dacă nivelul de încredere în apa de la robinet se îmbunătățește, cetățenii pot contribui, de asemenea, la reducerea deșeurilor de plastic cauzate de apa îmbuteliată, inclusiv a deșeurilor marine. Sticlele de plastic sunt unul dintre cele mai des întâlnite articole din plastic de unică folosință găsite pe plajele europene.”Parlamentul European:”Sistemele obligatorii de garanție – returnare (nr. SGR) au mare succes în reducerea deșeurilor și în realizarea unor rate ridicate de colectare și reciclare la ambalajele de unică folosință pentru băuturi.” (sursa https://bit.ly/3ytq0dy) Încă din 2018, de când avem stabilit primul cadru legal, guvernanții amână introducerea SGR în România. Exact așa cum le cer producătorii de băuturi nesănătoase și îmbuteliatorii izvoarelor naturale de apă minerală în PET-uri.

Peste 6 miliarde de PET-uri, doze și sticle poluează România în fiecare an. Cu 50 de bani garanție per bucată, în loc să fie aruncate, vor să fi returnate la magazine și reciclate.Stimați cetățeni, vă rugăm să susțineți implementarea CORECTĂ și URGENTĂ a sistemului garanție-returnare în România!Scrieți la Ministerul Mediului – România, în atenția ministrului mediului, domnul Tánczos Barna, pe adresa cabinet.ministru@mmediu.ro și cereți să NU mai amâne demararea Sistemului Garanție-Returnare (SGR) în România. Să RESPECTE data stabilită prin Hotărârea de Guvern nr. 1.074/2021, respectiv data de 01 octombrie 2022.

Sursa: Susținem SGR – Sistemul Garanție – Returnare în România