Partidul Ecologist Român

„O clipă nu a fost atentă natura și a zămislit omul; o clipă să nu fie atent omul, și natura iși repară greșeala”

voltaire

Partidul cu cele mai multe femei candidate nu vrea cote de gen

Potrivit expertforum.ro, cel mai mare procent de femei raportat la toți candidații partidului la alegerile din 2020, s-a regăsit la Partidul Ecologist Roman (36,13%), in timp ce PSD, PNL, Pro România și USR au avut fiecare aproximativ un sfert din candidații de pe listă femei. Cu toate acestea, Danut POP, liderul PER se declară împotriva cotelor de gen. Acesta susține că există femei capabile si pregatite, femei de afaceri din diferite domenii care pot face și politica, motiv pentru care, solicită mai degrabă promovarea meritocrației în detrimental ideologiei. Mai mult, acesta crede că impunerea unor cote de gen pentru femei, ar fi pregătirea pentru a a ne obliga să avem reprezentanți ai minorităților sexuale LGBTQI pe locuri speciale.

“Cred că impunerea cotelor de gen are fix efectul invers. Femeile sunt capabile să concureze cu barbații si cred că ar trebui să promovăm mai degrabă meritocrația. Din aceste cote rezultă că femeile sunt slabe și nu pot dobandi acele pozitii pe merit, ceea ce ar fi total gresit și nedrept față de acestea. Mai mult, eu nu știu ce studii sociologice s-au făcut până acum, dar mă intreb, ce își doresc femeile din România în raport cu implicare politică.

Apoi, mai cred că reprezentarea politică este una și punerea acestora doar pe liste este alta. Această măsura nu ajută cu nimic femeile dacă nu sunt în primele 3 locuri pe listă la parlamentare, pe fiecare circumscripție. Așadar, propunerea se referă la liste, nu la locuri eligibile sau la cote în Parlament. Pare mai mult o procedură simbolică prin care să bifăm că România tinde spre o democrație consolidată, fără să se puna accent pe educarea alegatorilor, a generațiilor care în cațiva ani votează. Ori cotele de gen la acest mod nu vor diminiua misoginismul sau vor schimba societatea patriarhală, din contră. Liderii sau liderele din teritoriu vor căuta doamne pe care le vor pune poate chiar la finalul listelor de candidaturi și nu vor avea niciodată un mandat în alegeri. Mâine, poimâine va trebui să cautăm un homosexual, un transgender, un zoofil sau un necrofil doar ca să punctăm ideologic. Ne pregătesc pentru privilegiile minorităților sexuale. Unde punem linia? Ce-ați zice totuși de meritocrație?

Dănuț POP
Președinte PER