Partidul Ecologist Român

„O clipă nu a fost atentă natura și a zămislit omul; o clipă să nu fie atent omul, și natura iși repară greșeala”

voltaire

PARTIDUL ECOLOGIST ROMÂN CERE PREȘEDINTELUI KLAUS WERNER IOHANNIS SÃ RÃSPUNDÃ LA PROBLEMATICA DEFRIȘÃRILOR ILEGALE DIN PÃDURILE ROMÂNIEI

​Ieri, ȋn cadrul conferinţei de presă susţinută la Palatul Cotroceni, ȋn contextul aprecierilor privind activitatea Direcţia Naţională Anticorupţie, Președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, i s-a adresat o ȋntrebare ȋn privinţa dezinteresului manifestat de DNA pentru dosarele privind mafia pădurilor, problematică inclusă ȋn Strategia Națională de Apărare.
​Luat pe nepregătite, Preşedintele României a evitat să ofere un răspuns clar ȋn acest sens. Probabil din dorinţa de a o proteja pe procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a gafat. A citat-o pe fostul ministrul al Apelor şi Pădurilor, doamna Doina Pană, mărturisind că are ȋncredere ȋn afirmaţiile acesteia ȋn legătură cu „turnura foarte pozitivă” a problematicii tăierilor ilegale de păduri din România, fără a pomeni ȋnsă absolut nimic de ”performanţele” DNA ȋn privinţa instrumentării dosarelor penale privind mafia pădurilor.
​ Efectul: Preşedintele României a demonstrat că este solidar cu reprezentanţii mafiei pădurilor, cei pe care justiţia din România ȋi protejează ȋn mod inexplicabil.
​”Turnura foarte pozitivă” ȋn care domnul Preşedinte crede cu tărie, se referă cu certitudine la posibilitatea de a defrişa ȋn mod „legal” pădurile din Parcurile Naţionale şi Ariile Naturale Protejate, fără a exista riscul oricăror sancţiuni.
​Acesta este şi „meritul” care ȋi revine, deopotrivă, şi doamnei viceprim-ministru Graţiela Leocadia Gavrilescu, care a emis Ordinul 1078/2017 referitor la Metodologia de atribuire în administrare și custodie a ariilor naturale protejate, prin care proprietarii și/sau deținătorii legali ai parchetelor aprobate anual pentru exploatare nu mai au obligația de a solicita și a obține autorizația de mediu pentru activitatea de exploatare forestieră.
​ Ţinând cont de răspunsul Preşedintelui României, considerăm că fie nu i-a priit vacanţa ȋn Tenerife, fie nu a mai fost a mai fost de mult prin pădurile din Romănia ca să sesizeze dezastrul şi să ȋşi reconsidere poziţia faţă de inacţiunea Justiţiei ȋn aceste cazuri de atentat la siguranţa naţională. Nu se putem nicio clipă imagina că Preşedintele României ar putea fi părtaş la interesele care guvernează mafia pădurilor.
​Considerând că românii merită o poziţie argumentată din partea Preşedintelui României pe tema dosarelor penale aflate ȋn sertarele instituţiilor abilitate, având ca obiect distrugerea pădurilor autohtone, reiterăm ȋntrebarea adresată Preşedintelui României la conferinţa de presă de joi, organizată la Palatul Cotroceni : „Dumneavoastră ați afirmat că sunteți mulțumit de activitatea DNA. Legat de activitatea DNA, dumneavoastră, în decursul acestor ani, ați venit și cu o Strategie Națională de Apărare, în care ați inclus problema defrișărilor. Tot la fel de bună este activitatea DNA în momentul în care, de atâția ani, se discută, există plângeri la nivelul Direcției Naționale Anticorupție și nu există niciun dosar legat de tăierile ilegale, de tot ce înseamnă această problemă la nivel național?”
​Sperăm că de această dată Preşedintele României va oferi un răspuns ferm şi va acţiona ȋn conformitate cu prevederile art. 80, alin. 2 din Constituţia României („Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice”).

PARTIDUL ECOLOGIST ROMÂN
PREȘEDINTE
DÃNUŢ POP