Partidul Ecologist Român

„O clipă nu a fost atentă natura și a zămislit omul; o clipă să nu fie atent omul, și natura iși repară greșeala”

voltaire

PER se pozitioneaza impotriva taierii celor 12 ha de padure din vecinatatea comunei Dumitra si cere autoritatilor competente sa gaseasca solutii alternative

Desi cazul din localitatea Tarpiu, comuna Dumitra este cunoscut din anii trecuti publicului larg privind groapa de gunoi, de ceva timp a mai aparut o problema grava. In imaginea de mai jos celula (1) e aproape plina acum. Conform proiectului de management al deseurilor din judetul Bistrita-Nasaud, realizat cu fonduri europene (circa 36 de milioane de euro) deseurile trebuiau sa fie colectate selectiv. Acest lucru nu se intampla inca, de anul trecut din vara, deoarece firma care a castigat licitatia (Vitalia SA) a renuntat la contract. In acest moment, deseurile sunt colectate de o alta firma (Supercom SA) care nu le colecteaza selectiv, folosind containerele proprii pentru deseuri mixte, nu cele impuse prin proiect, si anume containerele tip clopot pentru deseuri menajere, hartie-carton, plastic-metal. Celula 1 trebuia sa fie imprejmuita de o perdea de arbori, insa acest lucru NU S-A REALIZAT NICI PANA ACUM.

In acest moment, autoritatile judetene, prin A.D.I. Deseuri (Asociatie de Dezvoltare Intercomunitara avand membrii toate UAT urile din judet) cauta solutii pentru a realiza a doua celula (2), deoarece, din cauza faptului ca deseurile sunt depozitate “la gramada” celula 1 e aproape plina. Se pare ca au ales ca locatie zona 2 din imagine, in padure. E vorba de defrisarea a 12 hectare de padure, dar pentru asta au nevoie de o Hotarare de Guvern. Se aude ca vor include in hotarare si replantarea celor 12 ha in alta parte …Padurea respectiva are aproximativ 40, 50 de ani, cu fag, gorum si carpen.
Din discutia cu consilierii PER din judet ar exista o varianta de a cumpara terenuri private in zona 3 din imagine, care s-ar preta la fel de bine, din punct de vedere al reliefului. Acele terenuri fiind folosite de catre proprietari pentru fanete.

Pozitia filialei PER BN fata de proiectul de ” Management integrat al deseurilor municipale (exact asa se numeste, „municipal”) din judetul Bistrita-Nasaud” a fost una critica de-a lungul timpului.

Ing. Teodor Mârza
Presedinte PER Bistriţa-Năsăud