Partidul Ecologist Român

„O clipă nu a fost atentă natura și a zămislit omul; o clipă să nu fie atent omul, și natura iși repară greșeala”

voltaire

PER somează coaliția de guvernare să accepte introducerea sistemului de vot online și cheamă partidele politice la dezbatere

Unul din drepturile fundamentale ale românilor este dreptul la vot. Din acest motiv, Partidul Ecologist Român dorește să supună dezbaterii publice un pachet de propuneri legislative și regulamente cu privire la sistemul de VOT ONLINE, sistem ce va putea fi accesat și folosit de către toţi cetățenii României.Acest tip de vot va da posibilitatea românilor din țară și diaspora să participe la toate alegerile electorale din România. Deși, oficial există aproximativ 500.000 de români rezidenți în afară granițelor, numărul românilor care muncesc în străinătate depășește cu mult 5 milioane de persoane, conform datelor statistice. Prin urmare, în calitate de cetățeni europeni cu domiciliul în România, aceștia nu își pot exprimă opțiunile politice la vot întrucât nu există o baza legală pentru ei. Astfel, votul online pe care îl propunem schimbă contextul legal de vot al românilor din diaspora, rezidenți sau nerezidenți, care în sfârșit, se vor putea exprima in acest sens. De asemenea, sistemul ar putea avea ca efect creşterea participării la vot a tinerilor.

Din acest pachet de legi și regulamente propunem:
– Legea Sistemelor Electronice Naționale (alinierea sistemelor la nivelul administrației publice)
– Legea Semnăturii Electronice
– Legea Sediilor Electronice
– Regulamentul de funcționare al Platformei de Securitate Națională
– Regulamentul de înființare al Sistemului Național de Criptologie
– Regulamentul de înființare al sistemelor de autentificare electronică
– Regulamentul de funcționare al eliberării de certificate și semnături electronice al Băncii Naționale a României
– Modificări ale Codul Penal și al Cod de Procedura Penală referitoare la legile și regulamentele amintite mai sus
Partidul Ecologist Român cheamă la dialog toate forțele politice, doritoare de schimbare care se ragăsesc in propunerile de mai sus.

Dragoș Adrian Sterpu
Vicepreședinte PER