Proiecte

PROPUNERE-LOGO-PROIECT-BIO
 • Vizualizeaza textul Proiectului
 • Milităm și susținem necesitatea unei reveniri la o alimentație sănătoasă, bazată de produse bio și tradiționale, cu care românii au fost obișnuiți de-a lungul secolelor și la care au renunțat din ce în ce mai mult în ultimii douăzeci de ani, sub presiunea comercializării agresive de produse alimentare cât mai ieftine, dar în același timp superprocesate industrial.  De aceea Guvernul are obligația de a lua măsuri urgente pentru încurajarea producătorilor autohtoni de alimente bio și tradiționale. Iar o primă măsură ar fi eliminarea TVA pentru produsele bio și tradiționale, pentru a le aduce la un preț competitiv, dând posibilitatea consumatorilor români să își protejeze sănătatea și dreptul la viață printr-o alimentație sănătoasă.
 • Semneaza petitia PER care cuprinde LISTA DE SUSTINERE PENTRU DEPUNEREA PROIECTULUI DE LEGE IN PARLAMENT
PACHET-MASURI-ANTI-CANCER1

Vezi aici DETALII

 • Prioritizarea investițiilor în mijloace de transport acționate electric.Ținta – 2020 transportul public să nu mai fie un factor de poluare.
 • În cazul Bucureștiului, amenajarea de parcări la limita administrativă a orașului și corelarea acestor zone cu transportul public.
 • Îmbunătățirea infrastructurii de monitorizare a calității aerului.
 • Definirea unor zone urbane în care să fie restricționat traficul rutier.
 • Extinderea rețelei de acoperișuri verzi.
 • Plantarea centurilor verzi.
 • Extinderea și protejarea spațiilor verzi,a parcurilor,a gardurilor vii.
interzis-exportul
 • Asigurarea unui mediu curat ar trebui să se afle pe lista de priorităti a tuturor formațiunilor politice. Din păcate însă, lipsa de educație referitoare la protecția mediului își spune cuvântul, iar politicile nu sunt gândite nici din perspectiva respectului pentru mediu, nici din cea a consumului de energie.
  Propunerile Partidului Ecologist Român pentru zona de protejare a padurilor includ:
 • (1) Interzicerea exportului de materie primă din lemn pe o perioada de 25 de ani.
  (2)Întocmirea unui inventar forestier național în scopul unei bune cunoașteri a resurselor silvice și crearea cadrului necesar în vederea realizării lucrărilor de Cadastru verde la nivel național
  (3)Promovarea certificării forestiere în Cadastrul verde național în scopul creșterii potențialului economic și ecologic al pădurilor.
  (4)Aprobarea unei strategii forestiere naționale și revizuirea Programului forestier național în scopul unui management durabil al pădurii.
  (5) Elaborarea unui program național de împădurire care să aibă ca principal obiectiv creșterea suprafețelor împădurite ca suport al adaptării la efectele schimbărilor climatice .
  (6) Eficientizarea actului de control privind respectarea regimului de utilizare a resurselor pădurii.
 • Semneaza Petitia PER
12068580_1021959294494251_9078249915134670134_o

România e frumoasă prin tine!

Pentru o țară atât de frumoasă cum este România, turismul ar trebui să fie printre principalele motoare de creștere economică. Pentru asta este nevoie însă de infrastructură, dar și de o promovare permanentă a tot ceea ce înseamnă România: relief, peisaje mirifice, produse sănătoase, oameni, cultură, tradiții.

Infrastructura este treaba Guvernului, iar partidul nostru va susține fără rezerve toate proiectele ce vizează dezvoltarea unui transport în acord cu îmbunătățirea calității mediului. Promovarea turismului, a culturii și a tradițiilor românești sunt însă la îndemâna fiecăruia dintre noi. De aceea, Partidul Ecologist Român îți propune proiectul “România frumoasă“. Vino alături de noi! Hai să facem din România principala destinație ecoturistică din Europa! Să vorbim lumii întregi despre patrimoniului natural unic în UE reprezentat de pădurile virgine, fauna, flora şi peisajele mirifice prezente peste tot, din vârful munților până în Bărăgan, de la Cazanele Dunării până în Deltă, din inima Transilvaniei până la Marea Neagră, din dealurile Moldovei până în văile râurilor Olteniei și Argeșului! Postează și tu imagini de la tine de acasa și invită-ne în orașul tău, în locul în care trăiești. Povestește-ne despre oameni, meșteșuguri, obiceiuri și tradiții, despre așezăminte culturale și așezăminte istorice. Hai să ne cunoaștem întâi între noi, iar apoi să ne așteptăm oaspeții de peste hotare!

Nu uita! România e frumoasă prin tine! Hai să o promovăm împreună!

Pentru o țară atât de frumoasă cum este România, turismul ar trebui să fie printre principalele motoare de creștere economică. Pentru asta este nevoie însă de infrastructură, dar și de o promovare permanentă a tot ceea ce înseamnă România: relief, produse sănătoase, cultură, tradiții etc.

Propunerile Partidului Ecologist Român:

(1)Consolidarea brandului de turism prin promovarea produselor turistice românești.

(2)Promovarea României ca principală destinație ecoturistică din Europa.

(3)Dezvoltarea unei reţele de centre de informare turistică în principalele zone turistice

(4) Promovarea şi valorificarea avantajului competitiv al unor produse şi servicii româneşti (agricole, creative)

(5) Cooperare instituţională în sprijinul promovării turistice

(6)Sprijinul acordat autorităților publice locale în vederea dezvoltării infrastructurii turistice.

(7)Un program național privind refacerea a infrastructurii turismului de tratament.

(8)Promovarea externă a acestui tip de tratament.

(9)Valorificarea durabilă a patrimoniului natural unic în UE reprezentat de pădurile virgine împreună cu fauna, flora şi peisajul aferent pentru turism “ECO”.

(10)Acordarea de facilităţi pentru investitorii care doresc să realizeze investiții in domeniul montan și a zonei montane înalte.

(11)Dezvoltarea agrementului în zona montană și în staţiunile turistice, prin parteneriate comunitate locală – administraţie centrală – investitor privat.

(12)Dezvoltarea rutelor europene pedestre și pentru biciclete

(13)În ceea ce privește litoralul, o primă măsură poate viza extinderea sezonului estival de 1 mai până la 30 septembrie

(14)Creșterea importanței portului Constanța ca punct de reper pentru croazierele din Marea Neagră.

(15)Realizarea de proiecte integrate pentru stațiunile Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus și Saturn și promovarea acestora în mediile investiționale

(16)Valorificarea locală a tradiţiilor, a atelierelor de meşteşugari, promovarea zonelor mai puţin cunoscute şi a activităţilor specifice

(17)Un program pentru valorizarea şi conservarea satelor cu un deosebit caracter natural, arhitectural, monumental sau agrar-ecologic

(18)Identificarea, organizarea și promovarea unor festivaluri, carnavaluri, târguri şi alte evenimente, specifice diferitelor zone şi regiuni din România

(19)O colaborare mai strânsă între Ministerul Culturii şi autorităţile locale dezvoltarea și promovarea rutelor culturale și a patrimoniului cultural

(20)Valorificarea potenţialului “ecoturistic” al Deltei

(21)Dezvoltarea și promovarea turismului activ și de aventură

(22) Întocmirea și implementarea proiectelor de management pentru Parcurile Naționale, dezvoltarea accesibilității Parcurilor Naționale și a structurilor de primire turistică la limita teritorială a acestora

(23)Includerea oraşelor București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara,Brașov, Sibiu și Constanța în programele europene de tip „City Break”.

„Avocatul Poporului a transmis, miercuri, că s-a autosesizat cu privire la defrişarea terenurilor forestiere şi solicită Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă să evalueze posibilitatea sistării tăierilor de pădure pe perioada stării de urgenţă şi intensificarea controalelor în păduri.”

https://www.stiripesurse.ro/per-acuza-avocatul-poporului-i-solicita-informatii-despre-sesizarile-din-oficiu-privind-taierile-de-paduri-i-aerul-poluat_1397080.html

PER cere ministrului Costel Alexe suspendarea temporară privind organizarea dezbaterilor publice de catre ANPM, pentru acordarea autorizației de mediu, pe perioada pandemiei, întrucât este o temă delicată și necesită întreaga atenţie a populației în dezbaterea cauzei.

Actuala criză pandemică ar trebui să pună sub lupa observației orice demers care va afecta sănătatea populației, măcar de-acum încolo! Fără dar și poate, formele de poluare rămân o sursă recunoscută de generare a bolilor respiratorii, motiv pentru care Costel Alexe ar trebui să acorde o atenție sporită acestui segment ministerial.

Proiectul Partidului Ecologist Român presupune acordarea autorizaţiei de mediu către investitori, în 48 ore, sub garanţia de 10% din investiţie, cu riscul pierderii acesteia în cazul nerespectarii prevederilor legislative în vigoare privind protecţia mediului înconjurător, a folosirii echipamentelor tehnice agresive sau a utilizării cianurii (pentru alte domenii de activitate

https://www.nationalul.ro/2020/04/01/ecologistii-propun-noi-reguli-de-acordare-autorizatiei-de-mediu/?fbclid=IwAR2XbFInGzb5gqBbzhG78AaAZ6Y5RGGA7G8I_ktiC2GyMOsvbyZCrqN7sCk

Dănuţ Pop: „Profită mafia pădurilor de perioada autoizolării românilor? Salvaţi pădurile României!”

Partidul Ecologist solicită intensificarea controalelor privind tăierile de păruri în această perioadă iar parlamentarilor, să voteze pentru adoptarea proiectul PER depus de un an în Parlament.

„Cred că această perioadă de grea încercare pentru România, este o ocazie potrivită pentru toți demnitarii țării, dar mai cu seamă pentru parlamentari, de a medita la nevoile României prezente și viitoare, cât și la următoarele proiecte legislative. Fotografii, filmări și investigații jurnalistice arată zilele acestea că pădurile României se taie intr-un ritm alarmant. Ne îngrijorează faptul că mafia pădurilor profită de perioada autoizolării și, in timp ce romanii stau acasă, aceștia taie nestingherit pădurile.

Astfel, cerem instituțiilor de control și sancțiune, centrale și teritoriale sa își facă treaba iar, parlamentarilor să voteze, in cel mai scurt timp, pentru adoptarea propunerii legislative a Partidului Ecologist care prevede interzicerea pe 10 ani a tăierilor haotice de păduri și a exportului de buștean cu sau fără coajă sau lemn rotund, cherestea și lemn de foc. Salvarea pădurilor României este cu siguranța un test de patriotism pentru parlamentari, pe care, speram sa îl treacă!”

Siguranţa și încrederea cetățenilor trebuie să vină și din modul în care Statul gestionează neajunsurile și dotarea centrelor spitalicești cu materiale sanitare speciale pentru astfel de cazuri.

Astăzi, medicii sunt cei care au nevoie de arme în acest război! Medicii sunt cei care ne vor salva și trebuie să îi ajutăm să reușească! Nu îi putem trimite cu mâinile goale în lupta cu virusul!

În acest sens, Partidul Ecologist Român somează Guvenul României să direcționeze procentul de 2% din PIB destinat Apărării, către spitale din țară și pentru redresarea ulterioară a economiei naționale. În prezent, “achiziția de tehnica militară” se traduce prin: echipamente, aparate, măști, combinezoane, dezinfectanţi și cercetare medicală- produse în România.

Renunţarea temporară la acest angajament securitar colectiv, poate fi abordat inclusiv în cadrul CSAT, prin Preşedintele României, fiind o problemă ce ţine de Securitate și Siguranța Națională.

https://realitateaecologista.net/per-someaza-guvernul-sa-directioneze-cei-2-de-la-aparare-catre-spitale-si-redresarea-economiei-nationale/

https://www.nationalul.ro/2020/03/31/per-someaza-guvernul-romaniei-sa-directioneze-cei-2-din-pib-de-la-aparare-catre-spitale-si-redresarea-economiei-nationale/?fbclid=IwAR0fi7yKkAW0L0Mopz8uyUfQZRdBeW3Kl-55rG-IHUqw8d4GbicXd38AqW4

Episoadele ingrijorătoare de poluare din această perioadă, ne determină să readucem în prima linie a discuţiilor, soluţiile Partidului Ecologist Român, recomandate de cel puţin zece ani. Gropile de gunoi de la periferia capitalei, traficul intens şi chiar norii de praf, aduşi de vântul puternic, aşa cum specialiştii punctează în aceste zile, constituie cauze ale valorilor ridicate de poluare, care situează Bucureştiul în topul celor mai poluate municipii din România.

Ecologiştii somează Guvernul României, prin organismele conexe, să demareze înfiinţarea perdelelor forestiere de protecţie cu rol depoluant, in jurul Capitalei, conform Legii 289/2002, modificată și actualizată.

https://realitateaecologista.net/apel-de-importanta-majora-capitala-are-nevoie-de-perdele-forestiere/

https://www.nationalul.ro/2020/03/28/bucurestiul-nevoie-si-de-perdele-forestiere-pentru-combaterea-poluarii/

Modificarea trebuie sa permita Camerei Nationale sa constate, la cererea Guvernului, existenta cauzei de forta majora, la nivelul intregii economii nationale si sa permita suspendarea, pana la incetarea cauzei de forta majora, a obligatiilor comerciale, interne si internationale ale firmelor, suspendarea executarilor silite pornite impotriva persoanelor fizice si a persoanelor juridice, precum si a ratelor bancare, rezultate din contracte de creditare.

https://www.curentul.info/actualitate/solicitare-catre-guvern-pentru-declararea-fortei-majore-in-economie-urmand-suspendarea-obligatiilor-comerciale-a-executarilor-silite-si-a-ratelor-bancare/

Turismul trebuie susținut de GUVERN!
În România, impactul asupra turismului a început să fie resimțit începând cu 20 februarie, când țări precum Italia sau Germania au început să se confrunte cu înmulțirea exponențială a cazurilor de coronavirus.

Comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, când gradul de ocupare al hotelurilor era de 64%, în 2020, acesta a scăzut la 44%.

https://realitateaecologista.net/turismul-romanesc-in-colaps-60-de-milioane-de-euro-pierderi/

Ecologiștii propun o serie de măsuri economice pentru susținerea mediului de afaceri. În contextul în care guvernul, prin gura ministrului de finante, Florin Câțu, recunoaște că întram într-o situație dificila  ce poate dura și până la șase luni, Partidul Ecologist atenționează executivul că este timpul să-și îndrepte atenția cu seriozitate către IMM-uri. Solutiile economice propuse de PER sunt următoarele:

– Ajutor de stat pentru taxele salariale pentru firme aflate în dificultate,

-Modificarea legislaţiei pentru şomaj tehnic,

-Scutirea de la plata sumelor accesorii, dobânzi şi penalităţi de întârziere la ANAF pentru societăţile afectate,

-Amânarea termenului de plată a taxelor, minim 60- 90 zile de la declarare,

-Plata sau compensarea cu datorii bugetare, a sumelor datorate de catre diverse entitati de stat, firmelor aflate in dificultate, 

-Compensarea indemnizaţiei de concediu medical de recuperat de la Casa de Sănătate,

-Eliminarea celor 5 zile de concediu medical suportate din Fondul de Salarii de către angajator,

-Scutiri de impozite pentru angajări noi,

-Extinderea scutirii pentru profitul reinvestit,

-Amânarea la plată a creditelor bancare si a ratelor de leasing, pentru persoanele juridice afectate, pe o perioadă de minimum două luni,

-Acordarea de împrumuturi pentru IMM cu dobândă zero şi garantate de stat pentru societăţile aflate în dificultate,

-Digitalizarea şi debirocratizarea instituţiilor publice,

-Modificarea plafonului pentru eşalonare fără garanţii,

-Eliminarea popririlor pe perioada forţei majore pentru domeniile de activitate aflate în dificultate,

-Scutiri de la plata impozitului pe cladiri si terenuri,

-Modificarea legislaţiei fiscale în privinţa clienţilor incerţi, a ajustării de TVA pentru aceştia şi a eliminării plafonului de 30% pentru constituirea de provizioane pentru riscul de neîncasare a clienţilor,

-Posibilitatea de a te înscrie la TVA la încasare în timpul anului, nu doar la începutul acestuia,

-Modificarea procedurii pentru obţinerea certificatului de forţă majoră şi eliminarea taxei pentru obţinerea acestuia.

Partidul Ecologist considera ca acest set de masuri este minimal si vital pentru evitarea de catre guvernul PNL a prabusirii economiei romanesti. Daca Guvernul Orban va intarzia luarea acestor masuri se face raspunzator in totalitate de efectele negative asupra mediului de afaceri. De asemenea, credem ca la nivelul Comisiei Europene ar trebui sa se accepte cresterea deficitelor de la 3 la 5-6 %, diferenta urmand sa acopere pierderile operatorilor economici si cheltuielile statelor legate de combaterea Coronavirusului. Solicitam, astfel, Presedintelui si Premierului Romaniei sa intervina cu hotarare si sa obtina acceptul Bruxellului.

https://realitateaecologista.net/partidul-ecologist-are-solutii-pentru-evitarea-crizei-economice/

Scrisoare deschisa catre Klaus Iohannis


Cele mai importante puncte ale documentului

Dintre cele mai importante puncte ale documentului menționăm: consolidarea diplomației verzi a țării, justiția climatică și ecologică – Justiția VERDE, recunoașterea și definirea „statutului de refugiat în urma dezastrelor naturale majore”, salvarea pădurilor naționale, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până la zero în cel mai scurt timp, stoparea pierderii biodiversității, etichetarea corectă a produselor alimentare, gestionarea deșeurilor, măsuri imediate privind implementarea uniforma a colectări selective a deșeurilor la nivel național, masuri ECO- City pentru administrațiile locale din orașele și municipiile României, precum și înăsprirea legislației naționale privind protecția mediului.

În egală măsură, Partidul Ecologist Român înțelege criza climatică ca fiind și o urgență de sănătate, ceea ce ne determină să facem un apel către dumneavoastră, domnule Președinte al României, de a lua măsuri imediate, în colaborare cu instituțiile competente, care să vizeze pregătirea întâmpinării unor alte posibile catastrofe naturale, poate mult mai periculoase. Astfel, vă cerem domnule Președinte, să puneți în dezbaterea CSAT măsurile privind combaterea schimbărilor climatice, cuprinse în documentul „O direcție echitabilă pentru România”.

https://www.dcnews.ro/partidul-ecologist-roman-scrisoare-deschisa-catre-klaus-iohannis_669977.html

per_newslider6

Partidul Ecologist Român este împotriva utilizării cianurilor în minerit şi nu va susţine niciodată un proiect care implică aceasta tehnică totalmente dăunătoare pentru om şi mediu înconjurător. Menţionăm că PER şi-a exprimat în repetate rânduri OPOZIŢIA faţă de utilizarea tehnologiilor agresive asupra mediului înconjurător care afectează viaţa, sănătatea, siguranţa existenţială cât şi bunăstarea comunităţilor umane. Mai mult, reamintim faptul ca PER a solicitat in ultimii ani promulgarea în regim de urgenţă a Legii de Protecţie a Mediului Geologic care să reglementeze un mod obiectiv sistemul de exploatare a resurselor naturale şi în subsolul României. De asemenea, am lansat şi un proiect ce vizează introducerea taxei garanţiei de reglementare pe linie de protecţie a mediului, cu condiţii clare pentru companiile ce doresc să facă exploatări în România.

Propuneri Legislative care apartin PER:
Legea Preventiei
Legea Raspunderii Magistratilor
Legea Lobbyului
Proiect „Asigurarea Silvica”
Interzicerea taierilor de padure cu exceptia lemnului de foc si a lucrarilor de intretinere, pe 15-20 ani + Crearea unui Referendumpe aceasta tema
Taxa de mediu cataxa in pretul carborantului in valoare de 0,3-0,5 bani- bani pentru fondul de mediu (principiul „Poluatorul plateste”)

Interzicerea exportului de buştean şi cherestea din pădurile României, pe o perioadă de 10-15 ani + acţiuni de reîmpădurire masivă astfel încât suprafeţele de pădure să atingă procentele normale, în funcţie de zonele geografice

Proiectul PER de reducere a TVA la produse bio si tradiţionale a fost adoptat de Guvern, prin OUG

În urma protocolului de colaborare dintre PSD și PER, unul dintre cele cinci proiecte  negociate în martie, a fost adoptat : reducerea TVA la produse bio și tradiționale. Ca urmare a discuțiilor de lucru între echipele celor două partide s-a convenit ca reducerea TVA pentru aceste categorii de produse alimentare să fie de 5%, cu mențiunea ca în timp să existe și alte etape în care această măsură fiscală să atingă cea mai mică valoare, în acord cu prevederile europene, şi care să ajute producătorii autohtoni. Astfel, executivul a adoptat, în ședința de marți, o ordonanță de urgență care reglementează reducerea cotei de TVA, de la 9 la 5% pentru produsele alimentare bio și tradiționale.

Este un act lăudabil al Guvernului României și ne bucurăm că Partidul Ecologist Român a avut un rol important în promovarea acestei măsuri fiscale. Mai mult, salutăm implicarea imediată a Ministerelor Agriculturii și al Finanțelor, și le mulțumim pentru colaborarea profitabilă pentru români.

https://www.stiripesurse.ro/proiectul-per-de-reducere-a-tva-la-produse-bio-si-traditionale-a-fost-adoptat-de-guvern-prin-oug_1349923.html

PER cere interzicerea prin lege a traseismului parlamentarilor și solicită alegerea primarilor în două tururi
– solicităm modificarea legislației electorale privind alegerea primarilor în două tururi, amendament arzător, cu efecte imediate la alegerile locale din această primăvară! Eliminarea pragului electoral sau scăderea de la 5 %, la 3%, eliminarea listelor de semnături, precum și alte modificări ce vizează finanțarea partidelor parlamentare sunt solicitări concrete pe care ecologiștii le doresc de mulți ani.

https://www.stiripesurse.ro/per-cere-pnl-ului-interzicerea-prin-lege-a-traseismului-parlamentarilor-si-solicita-alegerea-primari_1406506.html

PER București solicită masurarea nivelului parametric al emisiilor de noxe din parcările subterane

https://www.per.ro/uncategorized/per-bucuresti-solicita-masurarea-nivelului-parametric-al-emisiilor-de-noxe-din-parcarile-subterane/

PER cere obligativitatea înființării perdelelor forestiere simultan cu obiectivul de construire a autostrăzilor și a drumurilor naționale

https://www.stiripesurse.ro/per-cere-obligativitatea-infiin-arii-perdelelor-forestiere-simultan-cu-obiectivul-de-construire-a-autostrazilor-i-a-drumurilor-na-ionale_1348969.html

Partidul Ecologist Român readuce în discuţie necesitatea şi rolul perdelelor forestiere în România

https://ultima-ora.ro/partidul-ecologist-roman-readuce-in-discutie-necesitatea-si-rolul-perdelelor-forestiere-in-romania/

REFERENDUM NATIONAL PRIVIND INTERZICEREA TAIERILOR DE PADURI PE O PERIOADA DE 10 ANI initiat de PARTIDUL ECOLOGIST ROMAN (PER)

https://www.petitieonline.com/referendum_national_privind_interzicerea_taierilor_de_paduri_pe_o

Poziţie PER cu privire la scoaterea definitivă din fondul forestier naţional a terenului în suprafaţă de 56,1579 ha de către S.C. Deva Gold S.A.

https://www.agerpres.ro/comunicate/2018/11/05/comunicat-de-presa-partidul-ecologist-roman–205424

PER- ROSIA MONTANA

Partidul Ecologist Român își exprimă deosebita îngrijorare cu privire la reluarea problemei legate de exploatarea cu cianuri a zăcămintelor aurifere din perimetrul zonei Roșia Montană. Menționăm că PER și-a exprimat în repetate rânduri OPOZIȚIA față de utilizarea tehnologiilor agresive asupra mediului înconjurator care afectează viața, sănătatea, siguranța existențială cât și bunăstarea comunităților umane.

În actualele condiții confuze asupra Informării corecte a publicului, privind conținutul contractului dintre România și Gabriel Resources, cât și a modului de implicare a unor demnitari, Partidul Ecologist Român solicită desecretizarea integrală și publicarea contractului cât și a actelor adiționale.

Indiferent de data publicării acestor documente, PER informează spectrul politic cât și întreaga societate civilă că susținem în vederea reglementării acestui litigiu, următoarele:

– promulgarea în regim de urgență a Legii de Protecție a Mediului Geologic care să reglementeze un mod obiectiv a sistemului de exploatare a resurselor naturale și în subsolul României

– introducerea taxei garanției de reglementare pe linie de protecție a mediului

 

https://www.stiripesurse.ro/punct-de-vedere-al-per-cu-privire-la-ro-ia-montana_1216677.html

magazinele UNIREA- proiect copiat prost de la PER (promovat azi ca fiind al PSD + Mircea Cosea- care a fost Presedinte de Onoare la noi)

Guvernul PSD copiază (ca de atâtea ori) proiectele PER, dar de această dată, îl copiază prost, distrugând chiar esența acestui proiect. Demagogia cu magazine ce vor face concurență marilor supermarketuri ne arată că mentalitatea comunistoidă este încă prezentă în partidul social- democraților. Trăim într-o societate competițională, nu mai trăim pe vremea când vânzătorul de la aprozar era milionar că vindea pe sub tejghea. Demonizarea celor ce au investit sute de milioane de euro în marile supermarketuri este doar o ”gargară” electorală. Doar PER are un program realist, program ce ar ajuta cu adevărat micii producători români. Mai mult, Partidul Ecologist Român nu va intra niciodată în lupte fără rost, cu firme ce dau salarii la zeci de mii de români, doar pentru că demagogia PSDistă o cere.

https://www.stiripesurse.ro/psd-confisca-ideea-per-i-duce-proiectul-in-derizoriu_1329268.html

De aceea, ca și în cazul UNTOLD, în cazul OPC, și în numeroase alte cazuri în care P.E.R. Cluj a luat atitudine, făcând solicitări în scris, în temeiul prevederilor legale în vigoare, fiind cei dintâi care au sesizat situația lacului Tarnița și care au formulat cereri pentru remedierea situației, văzând că subiectul a fost denaturat și deviat către problema ambarcațiunilor, P.E.R. Cluj revine, subliniază și scoate pe tapet adevăratele probleme de pe lacul Tarnița:

1. Lipsa foselor septice sau construirea foselor septice fără autorizație, precum și lipsa contractelor încheiate cu societăți specializate, având ca obiect vidanjarea foselor septice și lipsa prestării efective a acestui serviciu

2. Rumegușul rezultat de la gaterele din apropiere, ajuns în apa lacului, unde eliberează tanin

3. Lipsa autorizațiilor pentru pontoanele, cabanele și celelalte construcții de pe malul lacului

4. Lipsa locurilor de depozitare a deșeurilor pentru cei care fac drumeții și neimplicarea autorităților în gestionarea, colectarea, avertizarea și amendarea cetățenilor

https://www.ziardecluj.ro/partidul-ecologist-roman-semnaleaza-adevaratele-probleme-de-pe-lacul-tarnita

PER SUSTINE APICULTORII DIN ROMANIA

Partidul Ecologist Român susține apicultorii conștienți din România, fiindcă fără albine nu vom putea avea un mediu sănătos, ca spațiu unde vor trăi genarațiile viitoare.

https://www.per.ro/uncategorized/partidul-ecologist-roman-sustine-apicultorii-din-romania/

Partidul Ecologist Român (PER) se luptă pentru eliminarea ilegalităţilor din proiectul „Conducta BRUA”

https://www.agerpres.ro/comunicate/2018/01/04/comunicat-de-presa-per–30652

PER condamna solicitarea MADR catre UE in privinta prelungirii pe inca 15 ani a erbicidelor pe baza de glifosat

https://www.per.ro/uncategorized/per-condamna-solicitarea-madr-catre-ue-in-privinta-prelungirii-pe-inca-15-ani-a-erbicidelor-pe-baza-de-glifosat/

PER propune o campanie nationala de impadurire cu implicarea detinutilor si a asistatilor sociali

https://www.per.ro/uncategorized/per-propune-o-campanie-nationala-de-impadurire-cu-implicarea-detinutilor-si-a-asistatilor-sociali/

Interzicerea taierilor de masa lemnoasa timp de 20 ani in scopuri comerciale iar agentii economici sa isi infiinteze pepiniere

https://www.per.ro/uncategorized/interzicerea-taierilor-de-masa-lemnoasa-timp-de-20-ani-in-scopuri-comerciale-iar-agentii-economici-sa-isi-infiinteze-pepiniere/

PER cere instituțiilor publice să achiziționeze doar mașini electrice

https://www.per.ro/uncategorized/per-cere-institutiilor-publice-sa-achizitioneze-doar-masini-electrice/

Ministerul Mediului nu-şi îndeplineşte atribuţiile şi răspunderile faţa de sinistraţii din zona Alunu

https://www.per.ro/uncategorized/ministerul-mediului-nu-si-indeplineste-atributiile-si-raspunderile-fata-de-sinistratii-din-zona-alunu/

Practici fundamentale pentru asigurarea bunăstării generațiilor următoare

https://www.per.ro/uncategorized/practici-fundamentale-pentru-asigurarea-bunastarii-generatiilor-urmatoare/

România este cel mai mare „importator” de poluare din Europa!

https://www.per.ro/uncategorized/romania-este-cel-mai-mare-importator-de-poluare-din-europa/

Hotarari de Consiliu Local (HCL) ale Consilierilor PER

Consilierii PER au propus si au desfasurat urmatoarele activitati:
– Stoparea tiparirii materialelor de sedinta, prin participarea consilierilor cu laptop si memory stick
– Eliberarea autorizatiei de contructie in schimbul plantarii unui numar de arbori
– Mobilizarea cetatenilor pentru salvarea cipacilor din fata Palatului Cantacuzino (Busteni)
– Apel catre cetateni sa opteze pentru serviciul „Factura pe email”, fiind si o alternativa mai sigura
– Numeroase interventii privind activitatea firmelor de salubritate din tara
– Inlocuirea invelitorilor de azbociment ale contructiilor
– Sanctiuni drastice pentru aruncarea necorespunzatoare a deseurilor menajere

Poluarea transfrontalieră: Dezvoltarea unor noi tipuri de politici la nivel de stat și în mod deosebit a politicilor pe problemele relațiilor externe ale României, prin abordarea responsabilă a problemelor de protecție a mediului înconjurător (în mod special a problemelor poluării transfrontieră), în condițiile în care România este cel mai mare importator pe cale naturală și pe multiple căi de poluanți deosebit de nocivi, atât din spațiul Europei occidentale, orientale, cât și meridionale, afectând stabilitatea tuturor componenților și subcomponenților mediului înconjurător specific teritoriului național, cât mai ales viața și sănătatea cetățeanului român.

Utilizarea/folosirea terenurilor în sistem durabil: Promovarea în regim de urgență a unor programe cu abordare complexă la nivelul marilor bazine hidrografice ale țării, privind utilizarea/folosirea eficientă a terenurilor pe toate treptele de relief pentru atenuarea elementelor distructive ale efectelor modificărilor climatice, concomitent cu dezvoltarea unui parteneriat durabil între om/comunitățile umane și mediul înconjurător, privind modul de gestionare și utilizare durabilă a resurselor componenților și subcomponenților mediului înconjurător. Promovarea în mod distinct a unor politici sectoriale referitoare la protecția eficientă a mediului înconjurător atât în zonele de extravilan, cât mai ales în zonele de intravilan urban și rural.

Cadru legislativ și elemente de acțiune: Elaborarea Codului Legislativ al Protecției Mediului Înconjurător pentru România corelat cu prevederile din Directivele Uniunii Europene, care să abordeze în mod unitar și mai ales coerent multiplele probleme de protecție, gestiune și reglementare pentru conservarea și/sau utilizarea durabilă a fiecărui component, subcomponent și factor al mediului înconjurător, pentru asigurarea pe termen lung a stabilității peisajelor, pentru garantarea dreptului la viață, la sănătate, la siguranță existențială, la libertate și prosperitate a fiecărăui locuitor al României. Promovarea în regim de urgență a Legii protecției mediului geologic care să reglementeze sistemul de exploatare și utilizare durabilă a resurselor naturale (din subsolul României, lege care în prezent nu există)!. Propunerea unui nou sistem de organizare instituțională a autorităților centrale, regionale și locale pentru implementarea și asigurarea eficienței activităților de protecție a mediului înconjurător la nivel local și regional.

Partidul Ecologist cere ca IMM INVEST ROMÂNIA să includă şi companiile de leasing

Partidul Ecologist Român solicită Guvernului Orban completarea de urgentă Normelor metodologice prin introducerea companiilor de leasing, pe lângă bănci, in rândul companiilor financiare care pot finanţa capitalul de lucru sau investiţiile IMM-urilor, care beneficiază de garanţii de stat. Din datele preliminare, statul este pregatit să garanteze în limita sumei alocate, prin rectificare bugetară, de 3,3 mld. euro, aproximativ 40.000 de IMM-uri. In toată economia romanească specialiştii consideră că există 15.000 de firme bancabile. Pe cale de consecinţă vor ramâne foarte multe companii în afara schemei de finanţare. De aceea solicităm ca, alături de bănci, să fie incluse şi companiile de leasing.

https://www.nationalul.ro/2020/04/29/partidul-ecologist-cere-ca-imm-invest-romania-sa-includa-si-companiile-de-leasing/?fbclid=IwAR2IsHAofDP7cUZ2G7w8RN3bzyCmJN-F38iL3wdTzBeVAOgMMiW-jLzE9rY

Partidul Ecologist Român cere Guvernului României adoptarea unor masuri legislative care să ÎNCURAJEZE CONSUMUL DE HRANĂ SĂNĂTOASĂ în rândul preşcolarilor şi elevilor, precum şi implementarea reală a ECOeducaţiei.

1. Toată hrana oferită copiilor în cantinele școlare, inclusiv programul ”Cornul și laptele” să fie certificată ecologic sau produs montan, pe cât posibil, obținută în România (în acest fel amprenta de carbon asupra mediului va fi mai redusă), exceptând produsele care nu pot fi obţinute în România (ex: fructe exotice etc)

2. Educația ecologică, parte din educația pentru viață- introducerea ca disciplină (obligatorie), nu ca obţional. Proiectele de genul grădinilor comunitare, din curtea şcolilor, „Școala altfel”, acţiunile de voluntariat sunt puţine (rămân la alegerea cadrelor didactice, de aceea ele trebuiesc încurajate de Guvern prin Ministerul Educaţiei. Dezvoltarea culturii reciclarii, protejarea mediului înconjurator cât şi transformarea copiilor în consumatori avizaţi vor contribui la formarea unor adulţi responsabili. Educaţia pentru protecţia mediului trebuie înţeleasă ca un mod de viaţă.

3. Promovarea în școli, în rândul copiilor noștri, prin educație nutrițională, a alegerilor alimentare sănătoase și orientarea spre un comportament alimentar responsabil.

4. Introducerea unui plan serios de combatere a obezităţii la copii, precum și refacerea reţelei de asistenţă medicală pentru elevi și studenţi (cabinete medicale în școli și universităţi), inclusiv introducerea unui program de profilaxie pentru elevi în patologia dentară.

https://www.nationalul.ro/2020/04/27/partidul-ecologist-cere-guvernului-romaniei-hrana-sanatoasa-pentru-copii-si-implementarea-reala-ecoeducatiei/?fbclid=IwAR2L0rl9-tsRM06aX5ESkbOU1Qo9uqDvxNnMn9ub633Mzl47exRBmKM8804

„Cu toate acestea, tăierile legale din ariile protejate și parcurile naţionale dar și tăierile ilegale, în general, continuă să fie o mare problemă pentru România. Interzicerea exportului de buştean în afara Uniunii Europene nu va tăia deloc elanul mafiei pădurilor din ţara noastră. Înţelegem reglementarile privind aderarea şi astăzi, apartenenţa României la Uniunea Europeană, însă, faptul că în România pădurile se taie alarmant, reprezintă o problemă de siguranţă naţională ce poate fi dezbatută şi rezolvată în cadrul CSAT. Mai mult, ne aflăm sub infrigementul Comisiei Europene privind tăierile ilegale de păduri deci, este un moment justificabil pentru ca România să ia atitudine. Un ipotetic Referendum pe această temă ar arăta ca românii sunt inclusiv impotriva tăierilor legale.”

https://www.stiripesurse.ro/per-acuzatii-dure-dupa-ce-proiectul-lui-dragnea-a-fost-adoptat-de-parlament-parlamentarii-au-aratat-ca-sustin-mafia-padurilor_1456898.html

Băsescu a învaţat din greselile crizei din 2009 şi astăzi promovează proiectele Partidului Ecologist

Partidul Ecologist Român îi reproşează lui Traian Băsescu, fostul Preşedinte al României, că alături de guvernul său, în gestionarea crizei din 2009 nu a luat în seamă proiectele ecologiştilor, pe care astăzi le oferă ca soluţii pentru criza economică ce va urma după încheierea pandemiei.

Construirea autostrăzilor cu firme romaneşti, decolmatarea canalelor de irigaţii, înfiinţarea unor centre de colectare a legumelor şi a fructelor sunt măsurile pe care Partidul Ecologist Român le-a oferit guvernului Boc şi lui Traian Băsescu în 2009, când România era ameninţată de criza economică. Din pacate, proiectele noastre au fost ignorate atunci de catre Preşedinte şi Premier dar noi, ecologiştii, nu am renunţat să le promovăm în toţi aceşti ani. Sunt soluţii realiste, menite să relanseze economic România, indiferent că vorbim despre surse financiare interne sau externe.

Faptul că Traian Băsescu le vede astazi ca soluţii potrivite, ne bucură, dar gestul său îl transformă într-un plagiator, întrucat proiectele nu-i aparţin, ele fiind lansate deja în spaţiul public de către PER.

https://www.stiripesurse.ro/per-basescu-a-invatat-din-greselile-crizei-din-2009-si-astazi-promoveaza-proiectele-partidului-ecologist_1452674.html

Partidul Ecologist Roman cere:
– Plata URGENTĂ a subvenţiilor restante pe baza declaraţiei de suprafaţă şi cultura, indiferent de stadiul verificarilor APIA

-declararea STĂRII DE CALAMITATE din cauza SECETEI si continuarea programului național de investiții privind refacerea infrastructurii principale de irigatii (creșterea supafetei irigate s-ar putea subvenționa (deconta) costul energiei la SPP – uri)

-crearea unui parteneriat public- privat de achizitionare a producţiei autohtone şi gestionarea sa la nivel intern

https://www.stiripesurse.ro/ecologistii-cer-deblocarea-subventiilor-apia-pentru-fermieri-si-declararea-starii-de-calamitate_1451919.html

https://www.nationalul.ro/2020/04/10/ecologistii-cer-deblocarea-subventiilor-apia-pentru-fermieri-si-declararea-starii-de-calamitate-din-cauza-secetei/

După atâtea împrumuturi făcute de către guverne până acum, demnitarii Statului român nu au fost în stare să rezolve problema autostrăzilor din România, indiferent de culoarea politică. S-au „încurcat” în masterplanuri, studii de fezabilitate şi licitaţii de tot felul iar justitia pare sa aibă alte prioritati si nu cheltuirea banului public in domeniul transporturilor.

Pentru ca Ministerul Tranporturilor a fost mereu in atentia Partidului Ecologist Roman, astazi, facem apel si catre ministrul Lucian Bode, sa demonstreze românilor ca nu este un purtator de pix ca si precedentii ministri care s-au perindat la MT.

https://www.nationalul.ro/2020/04/09/ecologistii-vor-autostrazi-construite-de-firme-romanesti-iar-autostrada-ploiesti-brasov-e-vizata/?fbclid=IwAR1fgILTS3sZw22GVXNFgrWSLKxIn4xHFuLYawamEr35GVMgWbglfhAaJec

Campanie PER 2011 care viza promovarea unui stil de viața sănătos, alimente naturale si traditionale, protecția mediului inconjurator și a animalelor, managementul gestionarii deseurilor, economie circulara, dezvoltare durabila, sistem de sanatate dezvoltat.

In cadrul acestei conferințe de presa, a fost abordată tema animalelor fără stăpân din București, subiect dezbătut intens in acea perioada, la care au participat artiști și reprezentați ai societății civile, in cadrul unui eveniment organizat de Clubul Ecologist Român, la sediul PER.

Astăzi, sloganul rămâne valabil în aceeași direcție!

Gestiunea deseurilor in contextul construirii unor instalații de valorificare energetică a deșeurilor în Capitală

https://www.per.ro/uncategorized/gestiunea-deseurilor-in-contextul-construirii-unor-instalatii-de-valorificare-energetica-a-deseurilor-in-capitala/

PER face apel către Guvernul României şi unităţile administrativ teritoriale să se pregătească pentru situaţii de urgenţă generate de inundaţii

https://www.per.ro/uncategorized/per-face-apel-catre-guvernul-romaniei-si-unitatile-administrativ-teritoriale-sa-se-pregateasca-pentru-situatii-de-urgenta-generate-de-inundatii/

PER critică soluțiile propuse de Consiliul Concurenței în domeniul silvic

https://www.per.ro/uncategorized/per-critica-solutiile-propuse-de-consiliul-concurentei-in-domeniul-silvic/

PER București cere gestionarea corectă a spaților verzi

https://www.per.ro/uncategorized/per-bucuresti-cere-gestionarea-corecta-a-spatilor-verzi/

PER se pozitioneaza impotriva taierii celor 12 ha de padure din vecinatatea comunei Dumitra si cere autoritatilor competente sa gaseasca solutii alternative

https://www.per.ro/uncategorized/per-se-pozitioneaza-impotriva-taierii-celor-12-ha-de-padure-din-vecinatatea-comunei-dumitra-si-cere-autoritatilor-competente-sa-gaseasca-solutii-alternative/

PER îi cere Prim-Ministrului Tudose să asigure românii de aplicarea Legii Offsetului

https://www.per.ro/uncategorized/per-ii-cere-prim-ministrului-tudose-sa-asigure-romanii-de-aplicarea-legii-offsetului/

DEFICIENȚE MAJORE DIN LEGISLAȚIA NAȚIONALĂ REFERITOARE LA PROTECȚIA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR

https://www.per.ro/uncategorized/deficiente-majore-din-legislatia-nationala-referitoare-la-protectia-mediului-inconjurator/

ASIGURAREA SILVICĂ – un instrument eficient de educare, prevenire și protejare atât a fondului silvic, cât și a mediului înconjurător

https://www.per.ro/comunicat/asigurarea-silvica-un-instrument-eficient-de-educare-prevenire-si-protejare-atat-a-fondului-silvic-cat-si-a-mediului-inconjurator/

PER oferă adversarilor cursuri gratuite de protejare a mediului

https://www.per.ro/comunicat/per-ofera-adversarilor-cursuri-gratuite-de-protejare-a-mediului/

Ecologistii au protestat astazi, in Piata Victoriei din Bucuresti, sub titlul “Scoateti drujba din padure, adresandu-se demnitarilor romani, dupa ce Comisia Europeana a activat procedura de infringement pentru Romania din cauza taierilor ilegale de paduri.

https://www.amosnews.ro/protest-ecologist-piata-victoriei-scoatetu-drujba-din-padure-2020-02-16

https://www.stiripesurse.ro/ecologistii-per-din-piata-victoriei-cer-salvarea-padurilor_1431518.html