Partidul Ecologist Român

„O clipă nu a fost atentă natura și a zămislit omul; o clipă să nu fie atent omul, și natura iși repară greșeala”

voltaire

România rămâne groapa de gunoi a Europei: Taxa la groapă anulată până în 2019

Ministerul Mediului, prin Guvernul Romaniei condamna populatia la boala si saracie, distruge mediul inconjurator si eludeaza legislatia si Constitutia Romaniei. Actualul Ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu, principalul autor al Ordonanței de Urgență prin care amână până la data de 01.01.2019 aplicarea taxării la groapă a deșeurilor, a anunțat că a obținut o derogare de la Comisia Europeană, pentru amânarea aplicării taxării la groapă a deșeurilor, specificând:

Partidul Ecologist Român își exprimă îngrijorarea și totodată revolta, constatând următoarele:

1. Din anul 2015 și până astăzi, Ministerul Mediului nu a fost în stare să implementeze programe coerente privind gestiunea deșeurilor în România, prin care să se încurajeze și să se dezvolte activitățile de colectare selectivă a deșeurilor solide direct la sursă și nu a promovat acte legislative de stimulare a industriilor de selectare și reciclare a deșeurilor cu valoare economică, în condițiile în care Doamna Ministru a mai ocupat această funcție de demnitar la acest minister, ba chiar a și ocupat o funcție cu putere de decizie mult mai mare, respectiv de vicepremier în Guvernul României.

2. La elaborarea și emiterea acestei Ordonanțe de urgență s-a aplicat modelul practicat de Guvernul Grindeanu privind OUG 13, respectiv nu a fost dezbătută în forurile decizionale, iar Parlamentul României nu a fost înștiințat și nici nu a avut cunoștință despre multiplele efecte negative pe care le generează.

3. Această Ordonanță de urgență dă o grea lovitură industriei de reciclare a deșeurilor putând chiar să o aducă în pragul falimentului, lipsind-o de posibilitatea de procurare a materiilor prime, prin faptul că Guvernul României acceptă colectarea și depunerea neselectivă, adică la grămadă, încă timp de trei ani a tuturor categoriilor de deșeuri solide (majoritar gunoaie menajere și urbane) la gropile de gunoi.

4. Prin această Ordonanță de urgență se încalcă mai multe prevederi din Constituția României, respectiv art. 1 (5), apoi art. 34 (1) și (2) – „Dreptul la ocrotirea sănătății”, art. 35 (1), (2) și (3) – „Dreptul la un mediu sănătos”, art. 44 (7) – „Dreptul la proprietate privată”, art. 45 – „Libertatea economică”, la care se mai adaugă încălcarea gravă a prevederilor din Legea nr. 265/2006 pentru aprobarea OUG nr. 195/2005 privind „protecția mediului” și nu în ultimul rând Legea nr. 426/2001 cu modificările și completările ulterioare privind „regimul deșeurilor”, toate acestea evidențiind că acest document legislativ este neconstituțional, reprezentând un abuz săvârșit de Ministrul Grațiela Gavrilescu în domeniul elaborării și emiterii normelor juridice în domeniul protecției mediului înconjurător și al dreptului mediului.