Partidul Ecologist Român

„O clipă nu a fost atentă natura și a zămislit omul; o clipă să nu fie atent omul, și natura iși repară greșeala”

voltaire

SCRISOARE DESCHISĂ

Către: Domnul Liviu Dragnea – Președintele Camerei Deputaților și
Domnul Călin Popescu Tăriceanu – Președintele Senatului

Domnilor președinți ai coaliției de guvernare P.S.D. – ALDE,

Partidul Ecologist Român (P.E.R.) se declară deosebit de îngrijorat în legătura cu prevederile din proiectul de lege „privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore”.
Considerăm că acest proiect de lege, adoptat în unanimitate de Senat, reprezintă o lege anti-națională, care sfidează interesele României prin acordarea investitorilor a unor redevențe total nesemnificative sub aspect valoric, apoi prin neaplicarea cotei legale pe impozitului pe profit, neaplicarea suprataxelor și mai ales acordarea unor credite acestor investitori, evidențiind practicarea de către statul român a unor discriminări grosolane între titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore și restul categoriilor de investitori din România, fapt care reprezintă o încălcare flagrantă a legii asociat cu un act conștient de trădare națională.

Domnilor președinți, vă amintim că în conformitate cu prevederile din Constituția României, la art. 136, pct. 3. se specifică: „Bogățiile de interes public ale subsolului, spațiul aerian … plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice și ale platoului continental, precum și alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietății publice”. Subliniem că P.E.R. nu consideră legală concesionarea acestor resurse naturale ale țării și condamnă toate guvernele care au promovat aceste formule nelegale și total netransparente, în condițiile în care nu au fost supuse actului de reglementare problemele legate de regimul de exploatare al acestora, impactul negativ generat asupra mediului geologic, al mediului marin și al componenților mediului terestru. Cu toate că ecologiștii au cerut în repetate rânduri desecretizarea contractelor de concesionare a tot ce înseamnă resursele naturale ale solului și subsolului din România, solicitarea noastră a rămas fără success. Secretizarea acestor contracte întăresc și mai mult ideea că există formule ascunse prin care se creează avantaje unor investitori care defavorizează interesele legitime ale cetățenilor și mai ales economiei statului român.

Mai mult, P.E.R. solicită aplicarea unor cote de redevență practicate la nivel European, sau după modelul celor aplicate în Norvegia (78%), Marea Britanie (62-80%) sau Danemarca (64%) pentru resurse hidrocarburice similare, asigurând astfel venituri într-un sistem corect la bugetul de stat și mai ales în beneficiul românilor.

Domnilor președinți, vă reamintim că dețineți majoritatea parlamentară, iar inițiatorul acestui proiect legislativ este chiar Guvernul României. Vă declarați patrioți dar în urma promovării acestei legi, România nu va beneficia de o cotă corectă din producția de gaze, ceea ce înseamnă că țara noastră va cumpăra propriul gaz de la concesionari, la fel ca celelalte state care nu dețin asemenea resurse.

Întrucât Camera Deputaților este camera decizională pentru adoptarea acestei legi, ecologiștii din România fac apel la promovarea respectului cuvenit față de toate resursele României și vă cerem să respingeți cu vot negativ pentru reanalizare și completare corectă a acestei legi. Motivul care stă la baza solicitărilor PER este suspiciunea rezonabilă că resursele naturale ale României se vor exploata în sistem discreționar, fără ca Statul Român și populația țării să beneficieze de valoarea acestora.

Vă mai solicităm să reanalizați nivelul cotelor de redevență practicate de România, în sensul alinierii lor la valorile care se practică în Europa, concomitent cu respectarea prevederilor legale la impozitul de profit și nu în ultimul rând să eliminați articolul ce face referire la neaplicarea suprataxei.

În cazul în care legea în cauză nu va fi modificată în beneficiul României, vom înțelege că gestul punerii acesteia pe ordinea de zi în sesiune extraordinară precum și adoptarea ei în formula prezentată de Senat, reprezintă o promisiune rămasă neonorată încă din anul 2007 de către Călin Popescu Trăiceanu față de investitori, ceea ce v-ar include și pe dumneavoastră, domnule Liviu Dragnea, motiv pentru care veți fi acuzați de înaltă trădare.

Dănuț Pop- Președinte
Partidul Ecologist Român