Partidul Ecologist Român

„O clipă nu a fost atentă natura și a zămislit omul; o clipă să nu fie atent omul, și natura iși repară greșeala”

voltaire

Scrisoare deschisă Doamnei GRAŢIELA GAVRILESCU, Ministrul Mediului

Doamnă ministru, înţeleg că fişa de politician vine şi cu o mică doză de demagogie la pachet. Ştiu că faceţi parte dintr-o coalţie care, la nivel de discurs, şi-a asumat degrevarea populaţiei de taxe. Asta nu justifică însă bâlbâiala constantă a Ministerului Mediului în ceea ce privește introducerea unei taxe de poluare.
Doamnă ministru, dreptul la un mediu sănătos este garantat prin Constituție, iar poluarea se numără printre factorii care afectează grav sănătatea populației. Chiar dumneavostră, în calitate de deputat, aţi avut o serie de intervenţii în care aţi vorbit despre efectele periculoase ale poluării. Din acest motiv, vă solicit să renunţaţi la proiectul demarat în mandatul domnului Daniel Constantin, proiect care prevede ca taxa de poluare să fie stabilită de autorităţile locale în baza unor „eco-vignete”. Să transferi problema poluării exclusiv în sarcina autorităților locale mi se pare o dovadă clară de neprofesionalism, în condiţiile în care nu dispunem nici de cadrul legal.
Doamnă ministru, folosesc acest prilej pentru a vă transmit propunerea pe care Partidul Ecologist Român a depus-o în urmă cu un an în Parlament și care, în opinia noastră, ar reprezenta soluția cea mai bună, după ce timbrul de mediu s-a dovedit un fiasco. Concret, proiectul nostru vizează introducerea taxei de poluare de 0,3- 0,5 bani pe litru de carburant, taxă care să alimenteze fondul de mediu și din care să se facă reîmpăduriri.

Dănuț Pop – Președintele Partidului Ecologist Român