Partidul Ecologist Român

„O clipă nu a fost atentă natura și a zămislit omul; o clipă să nu fie atent omul, și natura iși repară greșeala”

voltaire

Tinerii ecologiști cer liderilor maghiari să nu mai viseze

O problemă veche, dar care a revenit în prim-plan zilele acestea, o reprezintă atitudinea secuilor extremiști și cererile acestora legate de autonomia teritorială.
Era de asteptat ca ei să reia acest subiect sensibil în anul Centenarului, insă aceștia uită prevederile constituționale dar și că integritatea teritoriala a României cât si a celorlalte state membre UE este garantată printr-o multitudine de acorduri. Așadar, aceste cereri absurde nu pot veni decât în urma unui entuziasm exacerbat și lipsit de fundament al liderilor celor 3 partide, în frunte cu UDMR. Această atitudine exagerată vine tocmai din cauza partidelor parlamentare și a guvernelor slabe ce s-au succedat de-a lungul timpului și care au facut mereu concesii UDMR-ului pentru voturile necesare conturării unei majorițăti parlamentare.

Considerăm că liderii UDMR induc maghiarii în eroare, alimentează extremismul si distrag atenția de la ceea ce este cu adevarat relevant pentru aceștia, faptul că în județele despre care vorbim, economia și nivelul de trai sunt la pamânt, rata somajului este extrem de ridicată iar defrișările masive îi condamnă pe toți la un viitor sumbru. Așadar, ne punem întrebarea, în interesul cui militează domnii de la UDMR, deoarece se pare că nu o fac în interesul maghiarilor.

Aceștia trebuie să ințeleagă că nu sunt o minoritate etnică privilegiată (exceptând ca sunt singurii care au partid!), mai ales că în România sunt recunoscute și reprezentate în Parlament, 18 minorități etnice naționale. Statul român oferă un pachet legislativ avantajos pentru acestea. Își pot vorbi limba sau dialectele, o pot învăța în școli ca obțional, își pot practica sarbatorile religioase si tematice, pot participa în alegeri electorale la orice nivel și au acces la fonduri de la stat pentru schimburi culturale, proiecte, interne/ externe ori conservarea obceiurilor si traditiilor din comunitatile din care fac parte. Se bucură deci, de condiții legislavie europene, la care adaugăm, desigur, lupta impotriva discriminării etnice.

Să vorbim despre autonomie teritorială este nu numai o obrăznicie, dar și o dovadă de neștiință având în vedere că nu se poate da „o lege” care să favorizeze o singură minoritate etnică, în genere, acestea aplicându-se pentru toate minoritățile entice recunoscute, dintr-un stat democratic. Dacă dăm autonomie teritorială magiarilor, în inima României, cum impărtim Banatul, recunoscut ca mozaicul etnic al României? Ori Dobrogea? Ce autonomie teritorială poți oferi când ai 18 etnici pe metru pătrat?

În opinia PER lucrurile sunt foarte clare, în sensul în care românii au coabitat foarte bine cu celelalte etnii, încă dinaintea Unirii Principatelor Române. Acestea au pus umarul, alaturi de români, la contruirea țării noastre, care le-a oferit hrană și adapost în vremuri grele, de multe generații, iar cultura lor este inclusă în cartea de vizită a României de astăzi. Prin urmare, cine simte chemarea către statele de apartenență, este liber să părasească România.

Țara noastră nu are de dat teritorii, nimănui!

Bianca Vasile- Vicepreședinte PER
Marius Drăgan- Președinte Organizația de Tineret a