Partidul Ecologist Român

„O clipă nu a fost atentă natura și a zămislit omul; o clipă să nu fie atent omul, și natura iși repară greșeala”

voltaire

Pentru care mogul imobiliar vrea Tudorache sa distruga Gara de Nord?

Declarațiile de astăzi ale primarului Daniel Tudorache sunt de-a dreptul bombastice. Mutarea Gării de Nord “în zona Gării Basarab sau mai departe, spre staţia de metrou Străuleşti” îl tranformă pe primarul Sectorului 1 într-un personaj decupat parcă, dintr-o poveste SF. Cu toate acestea, dacă l-am numi un idealist ursuz, tot ar fi puțin. El spune că acest “proiect ar da o adevărată gură de oxigen Bucureştiului” și pozează peste noapte într-un iubitor de spații verzi care vrea să sacrifice așadar, o clădire de mare însemnătate istorică, inclusă în lista monumentelor istorice cu codul LMI B-II-m-B-18803, a cărei piatră de temelie a fost pusă chiar de către Carol I în anul 1868. Dar, așa încep toate “marile” proiecte de “crearea a spațiilor verzi” din capitală și ajung ulterior pe mâna mogulilor imobiliari ce vânează în disperare astfel de locații strategice.

Pentru că în urmă cu doar două luni Consiliul Local Sector 1, cu domnia sa în frunte, adopta o Hotărâre ce viza taman tăierea unui număr semnificativ de arbori din sector pentru a construi o clădire a Curții de Conturi, ne rezervăm deci, dreptul de a suspecta că în spatele proiectului de contruire a unei promenade în locul Gării de Nord, se află un mare plan imobiliar, despre care am mai auzit și în anii trecuți. Prin urmare, penibilitatea lansării acestei idei ne determină să îl etichetăm pe Tudorache într-un sclav umil al unor visători mai mari ca el. Probabil că este un blestem al românilor ca cei mulți primari din România să nu valorifice clădirile istorice care de drept, ar trebui considerate și introduse în patrimoniul național, așa cum se întâmplă în alte țări ale lumii.

În concluzie, îi cerem primarului Tudorache să renunțe la această idee stupidă și lase cladirea Gării de Nord acolo unde este. Dacă vrea să ofere bucureștenilor “o gură de oxigen” îl sfătuim să se ocupe mai întâi de groapă de gunoi de la Chiajna, pentru că reprezintă un focar de infecție și o uriașă sursă de poluare ce amenință nu doar sănătatea locuitorilor din Sectorul 1, ci a tuturor bucureștenilor.

Danut POP
Presedinte PER